Pratite nas na Facebook-u

Traži:

Wednesday, November 29, 2017

Ovo niste znali !

Bojite li se povrća? Znate li zašto je hrana u zrakoplovu neukusna? Koliko je staklenki Nutelle potrebno da se prekrije Kineski zid? Pogledajte 10 zabavnih i zapanjujućih zanimljivosti o hrani koje vam serviramo za Svjetski dan hrane!

Gotovo polovica hrane na svijetu se baca

Podaci o bacanju hrane variraju od 30 do čak 50% hrane koja ne dospije na naše tanjure. Razlozi za ovakvo rasipanje su razni: pretjerano strogi rokovi trajanja, akcije s popustom na količinu, zahtjevi da hrana izgleda kozmetički lijepo, loša organizacija i skladištenje.

U Seattleu je zabranjeno bacati hranu

Od početka ove godine, u Seattleu u saveznoj državi Washington, zabranjeno je bacanje hrane i otpadaka od hrane u smeće. Grad Seattle na taj je način odlučio stati na kraj rasipanju te potaknuti recikliranje i kompostiranje.

Postoji razlog zašto je hrana u zrakoplovu neukusna…

Hrana u avionu može biti loša, ali nije stvar (samo) u tome. Na 10+ tisuća metara, okusni pupoljci otupe i događa se slično kao kad smo prehlađeni – ne osjećamo okus najbolje. Putnici percipiraju slatkoću i slanost hrane 30% manje nego na tlu, a smanjena vlažnost u kabini dodatno umanjuje osjetilo njuha.

Prva salata iz svemira

U kolovozu ove godine, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji su prvi put kušali hranu koju su sami uzgojili. Rimska salata je rasla 33 dana – polovicu su degustirali astronauti, dok je druga polovica zapakirana i čeka testiranja kad se vrate na zemlju.

Strah od povrća

Ne volite povrće? Niste sami. Lachanophobia ili strah od povrća je prepoznata fobija, ako je suditi prema jednoj Britanki koja je dobila tu dijagnozu 2009. godine tvrdeći kako sam pogled na povrće u njoj izaziva paniku i tjeskobu.

Japanske četvrtaste lubenice

U Japanu su prije više od 10 godina doskočili problemu lubenice koja se kotrlja po stolu i otežava rezanje. Lubenicu jednostavno uzgojili u kutiji, a ona je poprimila njezin oblik. Rezultat je četvrtasta lubenica koja je od prošle godine postala izvozni proizvod Japana.

Sveprisutni kukuruz

Kukuruz možemo naći u žitaricama za doručak, kruhu, čipsu, nekim bezalkoholnim pićima, ali tu popis ne staje. Prema nekim podacima, četvrtina proizvoda u prosječnom supermarketu dolazi i iz kukuruza, a ova sveprisutna biljka koristi se i u drugim procesima proizvodnje: od industrije nafte do kozmetike.

Neke se namirnice izlažu zračenju

Određene vrste namirnica izlažu se kontroliranom zračenju kako bi se povećao rok trajanja i ubile štetne bakterije. Razine zračenja su propisane, a ono se najčešće primjenjuje za proizvode kao što su pšenica, brašno, čitavi i mljeveni začini, sušeno bilje i čajevi.

Nekvarljive namirnice

Med je jedna od rijetkih namirnica koja ima gotovo neograničeni rok trajanja, no nije jedina. Šećer, kukuruzni škrob, neke vrste riže, alkoholni ocat, čisti ekstrakt vanilije i sol samo su neki sastojci koji mogu potrajati dulje no što bismo očekivali, ukoliko se pravilno skladište.

Kineski zid od Nutelle

Sigurno ste znali da je Nutella popularna, ali ne i koliko: godišnje se proda toliko staklenki Nutelle da bi se mogao pokriti cijeli Kineski zid, i to 8 puta!

Monte torta




Monte torta je kolač za koji vam skoro i ne treba pećnica!
Potrebni Sastojci:
  • Biskvit
  • bjelanjak, 5
  • šećer, 5 žlica
  • brašno, 60 g
  • lješnjaci, 70 g
  • Krema
  • mlijeko, 1 l
  • šećer, 100 g
  • puding, 2 vanilija
  • gustin, 2 žlice
  • žumanjak, 5
  • maslac, 250 g
  • šećer, 150 g
  • lješnjak krema, 100 g ili čokolade
  • nutella, 150 g
  • biskvit keksi, 100 g
  • šlag
Upute po koracima:
  1. Bjelanjke i šećer izmiksajte u čvrsti šlag te dodajte brašno i lagano promiješajte. U tepsiju (26 cm promjer) stavite na sitno nasjeckane lješnjake i preko njih rasporedite pripremljenu smjesu. Sve poravnajte i pecite na 180 °C oko 15 minuta.
  2. Ostavite biskvit da se ohladi, a potom ga premažite kremom od lješnjaka i preko toga složite izlomljene kekse.
  3. Za kremu, stavite na vatru 800 ml mlijeka i 100 g šećera da provrije. U ostatak mlijeka umutite žumanjke, puding i gustin te sve uspipajte u smjesu s mlijekom i šećerom i miješajte na pari dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom dodajte prethodno umućeni maslac sa šećerom u prahu i sve dobro izmiksajte.
  5. Podijelite kremu na dva dijela, prvi ostavite da bude kakav je, a u drugi dodajte kremu od lješnjaka ili otopljenu čokoladu.
  6. Preko izlomljenog keksa rasporedite žutu kremu, a onda čokoladnu. Ukrasite kolač sa šlagom i ostavite da se ohladi u hladnjaku preko noći.

Voćna torta



Potrebni Sastojci:
  • Biskvit
  • brašno, 300 g
  • šećer, 150 g
  • maslac, 200 g
  • jaja, 4
  • limun, 1
  • prašak za pecivo, 1
  • mlijeko, 3 žlice
  • Krema
  • puding, 2 vanilija
  • mlijeko, 700 ml
  • maslac, 250 g
  • šećer, 100 g
  • voće, 600 g
  • slatko vrhnje za šlag, 400 ml
Upute po koracima:
  1. Omekšati maslac na sobnoj temperaturi, a potom ga zajedno sa šećerom i jajima miksajte dok ne dobijete pjenastu teksturu.
  2. Dodajte smjesi brašno, sitno naribanu koricu od limuna, prašak za pecivo, sol i mlijeko. Sve zajedno miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Tu smjesu razdijelite na četiri dijela.
  3. Biskvit pecite u pećnici na 180 °C i tako za sva četiri dijela smjese. Ostavite biskvit da se ohladi, a u to vrijeme pripremite kremu.
  4. Za kremu, skuhajte dva pudinga od vanilije s 700 ml mlijeka i šećerom te ostavite sa strane da se ohladi.
  5. Omekšani maslac izmiksajte dok ne dobijete pjenastu teksturu, a potom žlicom dodavajte puding u maslac te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu.
  6. Kremu stavite u hladnjak da se ohladi. Voće operite i narežite na sitne komadiće.
  7. Kada se krema ohladila, umiješajte u nju voće i slažite ju na kore biskvita. Ukrasite tortu po želji.