Luk je namirnica koja potječe iz Azije i Bliskog istoka, a uzgaja se preko pet tisućljeća. A ovo je pravo jelo od luka. Komorač, sir gauda i muškatni oraščić daju mu ugodnu aromu, a pečenjem se gubi ljutina i žestina luka.
Potrebni Sastojci:
- luk3 glavice
- komorač1.50 glavice
- sir gouda112.50 g
- ocat1.50 žlice
- mlijeko187.50 ml
- maslac45 g
- brašno30 g
- muškatni oraščić0.75 prstohvat
- bijeli papar0.75 prstohvat
- sol
Upute po koracima:
- Glavice luka i komorača očistimo i cijele kuhamo 20 minuta u posoljenoj vodi u koju dodamo malo octa.
- Prokuhane glavice, šupljikavom žlicom izvadimo na stranu da se ocijede.
- U visokoj posudi zagrijemo maslac i uz stalno miješanje da ne nastanu grudice, dodajemo brašno, hladno mlijeko i temeljac od luka i komorača. Miješamo i čekamo da prokuha.
- Dodajemo naribani sir, bijeli papar, muškatni oraščić i po potrebi dosolimo.
- Kuhane i ocijeđene glavice luka polovimo i slažemo u vatrostalnu posudu, prelijemo ga umakom i zapečemo u pećnici na srednjoj razini, na 200°C oko 20-30 minuta.
No comments:
Post a Comment