Pratite nas na Facebook-u

Traži:

Wednesday, October 11, 2017

Osvježite se bezalkoholnim koktelima - limunada s bosiljkom i gazirana kruška




Na svakom slavlju treba biti i bezalkoholnih pića koja vas mogu osvježiti u vrijeme ljetnih dana.

Limunada s bosiljkom

Sastojci:
  • 1 šalica usitnjenoga bosiljka
  • ¼ šalice šečera
  • 3 šalice limunade
  • 1 šalica mineralne vode
  • 1 narezani limun (na ploške)
  • led

Lubenica za piknik

Sastojci:
  • 1 mala lubenica
  • 2, 5 dcl svježega soka od limuna
  • 2 šalice jagoda
  • 2 šalice šećera
Priprema:
Narežite lubenicu na pola i žlicom očistite unutrašnjost. Te dijelove ubacite u blender te dodajte sok od limuna, jagode, šećer i led.
Sve prelijte u praznu koru lubenicu i ispijajte slamčicom kako biste dobili zanimljivo piće!


Gazirana kruška

Sastojci:
  • ½ šalice soka od limuna
  • ½ šalice šećera
  • 1 l mineralne vode
  • narezana kruška (na ploške)
Priprema:
Pomiješajte sokove i šećer, a potom dodajte mineralnu vodu. Ubacite komade kruške za bolji okus i doživljaj.  

Ovo još niste probali: cheesecake i roštilj s marelicama!!





Osim izvanrednog okusa, marelice se zdrave, hranjive i bogate vitaminima.
Marelice sadrže vitamine A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena. Poboljšavaju vid, obnavljaju oštećeno tkivo te pomažu u razvoju jačanja zubi i kostiju.

1. Cheesecake pločice od marelica

Sastojci:
  • 1 šalica brašna
  • ¼ šalice šećera
  • ⅓ šalica + čajna žličica maslaca
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za cheesecake punjenje:
  • 1 šalica krem sira
  • ½ šalica šečera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica svježe cijeđenoga soka od limuna
  • 1 jaje
  • ¾ šalice usitnjenih marelica
Priprema:
  1. U blenderu pomiješajte brašno, ekstrakt vanilije, šećer i maslac. Sačuvajte pola smjese kako biste prelili po vrhu kasnije.
  2. Dio smjese nanesite na posudu za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite par minuta da se ohladi.
  3. Pomiješajte sir, šećer, sok od limuna i ekstrakt vanilije dok ne postane mekano. Dodajte jaja. Posložite marelice.
  4. Smjesu cheesecakea nanesite na već spremno ispečenu bazu. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Pustite da se dovoljno ohladi prije serviranja.


2. Marelice na roštilju

Sastojci:
  • 5 marelica, narezanih napola
  • 4 komada pršuta, odrezanih na trećine i zarolani
  • 10 komada sira
  • Med
Priprema:
  1. Zagrijte roštilj na srednjoj toplini.
  2. Stavite marelice na roštilj i pecite nekoliko minuta dok ne postanu mekane. Stavite sir i pršut na vrh. Prelijte vrh s medom i poslužite.  

Za vikend napravite ukusne kolače s limunom




Ako imate neko druženje, zabavu ili jednostavno želite jesti kolač, zašto ne biste probali osvježavajući okus limuna?
Limun je vrlo korisna namirnica, a sadrži vitamine C, A, B1 i B6 te minerale kalij, magnezij, kalcij i fosfor. Ovo je voće dobro u borbi protiv prehlada, gripa, bronhitisa, povišenoga krvnoga tlaka i bubrežnoga kamenca. Također, limun možete koristiti i za čišćenje radnih površina i drvenih podložaka u kuhinji.

Krafne s borovnicama i limunom

Sastojci:
  • ¼ šalice maslaca
  • ¼ šalice kanola ulja
  • ¾ šalice šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
  • 1 šalica mlijeka
  • 350 g brašna
  • 1 ½ šalice praška za pecivo
  • ½ soli
  • 1 šalica svježih borovnica
Glazura:
  • 2 šalice šećera u prahu
  • 7-8 žlica svježeg soka od limuna
Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva te premažite posudu za pečenje maslacem i sprejem za pečenje
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte maslac, ulje i šećer te miješajte oko 2 minute, potom dodajte jaja, ekstrakt vanilije i mlijeko te nastavite miješati. Nakon toga dodajte brašno, prašak i sol te nakon minute miješanja i borovnice. Napravite oblik krafne te pecite 7-8 minuta. Ostavite da se ohladi.
Priprema glazure:
  1. U srednjoj posudi pomiješajte šećer i sok od limuna. Dodajte i malo mlijeka. Mora biti dovoljna tanka smjesa kako biste ju pravilno rasporedili po krafnama, a istovremeno dovoljno čvrsta.
  2. Kada se krafne ohlade gornji dio namočite u smjesu glazure i pričekajte da prestane curiti. 



  1. Kolač s riccota sirom, bademima i limunom

    Sastojci:
    • 120 g maslaca
    • 240 g šečera
    • 1 žlica ekstrakta od vanilije
    • 4 jaja
    • 240 grama badema
    • 300 grama riccota sira
    • 2 šalice svježe iscijeđenoga soka od limuna
    Priprema:
    1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte maslac, dio šećera i ekstrakt vanilije te sok od limuna dok ne postane kremasto. To traje 5-6 minuta. Dodajte jedan po jedan žumanjak i miješajte. Nakon toga dodajte ustinjene bademe i riccota sir.
    2. Bjelanjke i ostatak šećera pomiješajte u posebnoj zdjeli. Pomješajte sve zajedno. Pecite 40-45 minuta te ostavite da se ohladi. Bilo bi najbolje i cijelu noć.

Recept za petak: riba pohana u pivskom tijestu..




Odaberite ribu po želji i od nje napravite jednostavan obrok koji će se svidjeti i članovima obitelji koji nisu ljubitelji ribe!
Koju god ribu odabrali, važno je da ona bude svježa.Važno je pritom vidjeti bistre i pune oči, otvori kod škrga su svijetlo ružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta i elastična.
Prije nego započnete sa pripremanjem ovog jednostavnog jela, ribu je potrebno dobro očistiti i filetirati.

Riba u pivskom tijestu

Smjesa za pohanje:
  • Radite smjesu kakva se priprema za palačinke (brašno, jaje, sol i šećer) ali umjesto mlijeka koristite svijetlo pivo. Smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke kako bi se dobro prilijepila za ribu.
Priprema ribe:
  • Ribu očistite, posušite maramicom, posolite i pokapajte limunovim sokom.
Pohanje:
  1. Na tavu stavite ulje za prženje te pustite da se jako zagrije.
  2. Svaki komad ribe umočite u smjesu za pohanje te stavite na tavu. Smanjite vatru. Pecite svaku stranu oko 3 minute.
  3. Izvadite ih na salvete kako bi se upio višak ulja.                           Servirajte uz prilog po želji!

​3 savršena priloga uz bijelo pileće meso




Ako govorimo o proteinima i zdravoj prehrani, bijelo pileće meso bez kožice je apsolutni heroj! Ali ako se jede bez priloga, može biti malo dosadan obrok...
Ako je pržena, pečena ili kuhana piletina dio vaše svakodnevne prehrane, morate imati više recepata za ukusne priloge. Kako ne biste trošili vrijeme na prikupljanje informacija, mi vam donosimo nekoliko odabranih:

Salata od mahuna i badema

  • 200 g mahuna (zamrznutih ili svježih)
  • 1 žlica nasjeckanih badema
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žlice sitno nasjeckanog ljubičastog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • prstohvat soli i papra
Skuhajte mahune i tople ih začinite svim sastojcima. Ostavite da se ohladi ili jedite toplo.

Kus-kus sa povrćem

  • 1 luk nasjeckan na kockice
  • 1 manja tikvica, narezana na kolutiće
  • 2 mrkve, nasjeckane
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • prstohvat kumina, malo šafrana i peršina
Priprema: 
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, u posudu za pečenje stavite maslinovo ulje i povrće. Pecite 30-ak minuta.
  2. U malu tavu stavite vode ili pilećeg temeljca, kumin i šafran i ostale začine. U vrelu vodu stavite kus kus, isključite vatru i ostavite poklopljeno 5 minuta. Dodajte povrće i nježno promiješate. 

    Salata od krumpira i matovilca

    • nekoliko šaka matovilca
    • ½ kg krumpira
    • malo oraha
    • maslinovo ulje
    • sol i papar
    • 2 žlice vrhnja
    • aceto balsamico
    • malo svježeg sira (ili feta sira, mozzarele)
    Krumpir skuhajte u slanoj vodi, ogulite, narežite na komade i dodajte sve ostale sastojke jedan po jedan te lagano promiješate.

Pasirana rajčica - pripremite danas i koristite cijele zime


Rajčica je namirnica koja se može koristiti u raznim varijantama i kuhinjama diljem svijeta...
Ova je voćka prepuna nutrijenata te se o njoj pišu samo pozitivne stvari. Iako je ukusna kao dodatak jelima, sama za sebe je omiljena namirnica. Kako rajčica ne može dugo ostati svježa u hladnjaku, a u vašem vrtu ih ima previše, iskoriste ih i napravite umak koji se može upotrebljavati za ukusne obroke cijele zime.

Recept za pasiranu rajčicu

Potrebni sastojci:
  • 1.5 kg rajčice
  • 250 g šećera
  • soli po želji (do 5 malih žlica)
Priprema:
  1. Oprati i očistiti rajčice te nasjeckati na polovine ili četvrtine.
  2. Sve staviti u veliki lonac da se kuha
  3. Dodati žlicu soli i šećera. Kuhati oko 45 minuta.
  4. Pusti da se malo ohladi i ispasirati.
  5. Ispasiranu rajčicu kuhati oko 2 sata na laganoj vatri uz miješanje.
  6. Dodati još oko 4 žlice soli i par šećera.
  7. Probati te dodati još šećera i soli ako je potrebno.
Savjet: Pasiranu rajčicu možete pohraniti u staklene posude ili u vrećice za zamrzavanje te koristiti tijekom cijele zime.

Fantastične ideje kako iskoristiti ostatke piletine! :D




Piletina je namirnica koja se može pripremati na razne načine, a ostaci od ručka se mogu uz malo mašte pretvoriti u još jedan ukusan obrok.
Postoji puno recepata koji će vam omogućiti da svoju omiljenu porciju proteina iskoristite za još jedan ručak! Možete ju ubaciti u juhe, sendviče ili salate a ona će ostati jednako ukusna.

Kako se čuvaju ostatci piletine

Kuhana piletina se može u hladnjaku čuvati do 3 dana, a bilo koja vrsta hrane koju želite iskoristiti kasnije mora biti što prije ohlađena te pohranjena u hladnjak. Podgrijati se smije samo jednom.

Kako iskoristiti ostatke piletine?

Ako se ne osjećate baš dobro, juha je ono što će vas sigurno oraspoložiti! Iskoristite ostatke piletine, poigrajte se začinima poput ružmarina, rajčice i ljute papričice da joj podarite novi okus. Najlakše je od ostatka mesa napraviti ukusan topli sendvić!

Šarene salate

Ostatke pilećeg mesa možete dodati bilo kojoj salati, koja može biti ukusan obrok ili međuobrok. Donosimo nekoliko recepata:

Hladna salata od piletine

Sastojci:
  • šalica očišćenih mahuna
  • piletina narezana na trakice ili komadiće
  • 2 jušne žlice pinjola
  • svježe mljeveni papar i prstohvat soli
  • 2 žlice limunova soka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • češnjak po želji
Mahune skuhajte i pustite da se ohlade. U međuvremenu pinjole prepržite na tavi. Ohlađene mahune pomiješati sa svim sastojcima.


Quesadilla s piletinom

Sastojci: 
  • šalicu nasjeckane piletine
  • šalica nasjeckanog tvrdog sira
  • kumin
  • i žličica nasjeckane ljute papričice
  • umak od rajčice
  • tortilje

Kako se priprema:

U maloj posudi pomiješate sve sastojke osim umaka od rajčice. Zagrijte malu tavu na vatri te na nju stavite tortilju na koju ćete staviti masu s piletinom. Prekrijte drugom tortiljom. Pecite tako nekoliko minuta. Kada je gotovo prerežite na 6 komada i prelijte umakom od rajčice.

Ideje za zdrave i ukusne školske obroke





Vrijeme je za nove školske radosti!
Pripremite djeci ukusni i zdravi ručak ili međuobrok za školu.

1. Domaće energetske pločice

Sastojci:
  • 2 šalice zobi
  • ¼ šalice badema
  • ¼ šalice suncokretovih sjemenki
  • ¼ šalice mrvica kokosa
  • ½ šalice usitnjenoga voća
  • ½ šalice maslaca od kikirikija
  • ½ šalice meda
  • 1 šalica usitnjene čokolade


Priprema:
Pomiješajte zob, bademe, sjemenke, kokos i voće. Zagrijte maslac i med u maloj tavi. Nemojte prokuhavati. Prelijte tekuću smjesu preko tvrde. Mješajte dok je med još topao. Stavite smjesu u kalup za pečenje te možete staviti i čokoladne komadiće. Prekrijte folijom. Pustite da se ohladi. Odrežite na 24 komada. Zamotajte u prozirnu foliju svaku posebno i stavite u hladnjak. Mogu stajati u hladnjaku oko 2 tjedna.

2. Muffini s tikvicom i palentom

Sastojci:
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica palente
  • 1 čajna žličica šečera
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • ½ šalice mlijeka
  • 300 g juhe od kukuruza
  • 2 tikvice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Posebno pomiješajte tvrdu smjesu u zdjeli te u drugoj tekuću smjesu. Ubacite tekuću u tvrdu i lagano pomiješajte. Stavite u kalup za muffine. Pecite 15-20 minuta.  


Lava kolač od kave - poslastica kao stvorena za vikend




Ovaj slatki recept kao stvoren je za ljubitelje čokolade, ali i kave. Ne zahtijeva dugu pripremu, ali oprezno s pečenjem. Nikako se ne smije prepeći.
Kako kolač ne bi bio presladak birajte čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. Poslužite ga uz sladoled od vanilije ili šlag.

Sastojci:

  • 40 g tamne čoklade
  • 2 žlice kakaa
  • 20 g instant kave
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 100 g šećera
  • 5 jaja
  • šećer u prahu (za posipanje)

PRIPREMA:

  • U posudu staviti naribanu čokoladu i preliti mlijekom te staviti na vatru. Dodati kakao i instant kafu te sve skupa pustiti da zavrije.
  • Prosijati brašno u omekšali maslac pa postupno dodavati vrelom čokoladnom mlijeku. Miješati dok smjesa ne postane potpuno glatka.
  • Smjesi dodati žutanjke i miješati kako bi smjesa postala glatka i kremasta.
  • Bjelanjke sa šećerom istući u čvrst snijeg i nježno umiješati u čokoladnu smjesu.
  • Kalupe premazati otopljenim maslacem i napuniti čokoladnom smjesom. Peći na 180 stupnjeva 12 minuta.
  • Ukrasiti kakaom u prahu, šećerom u prahu te poslužiti toplo, uz sladoled ili tučeno vrhnje.     

Brzi i lagani kolač od kave




Deserte od kave ili volite ili ih ne volite. Ako spadate u skupinu ljubitelja deserata s ovom plemenitom biljkom, bit ćete oduševljeni prijedlozima koje donosimo.
Naravno, ovisno o tome koliko dominantan okus kave želite postići, količinu propisanu u receptu možete smanjiti ili povećati.           
Potrebni sastojci: 
  • 280 g šećera
  • 20 g vanilin šećera,
  • 250 g oštrog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 225 g maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • 5 žlica kakao praha
  • 1 žličica instant kave
  • 200 g jogurta
  • 2 jaja
  • 1/2 žlice ruma
Priprema:
  1. Pomiješati šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. U manjem loncu dobro pomiješati kakao prah i instant kavu s mlijekom, a potom dodati i maslac te zagrijati na umjerenoj vatri kako bi se maslac rastopio.
  2. Smjesu s maslacem uliti u prethodno pripremljenu mješavinu suhih sastojaka i dobro promiješati. U tu smjesu umiješati jogurt, jaja i rum te je uliti u kalup za torte.
  3. Peći na 180°C oko 30 minuta.
  4. Po želji puniti i preliti ganache kremom.    Dobar tek!

Fino jelo na brzinu: polpete od riže i suhih vrganja




Ovim brzim receptom za polpete od riže i suhih vrganja možete razveseliti svoje ukućane i goste.
Iako se polpete inače pripremaju s mesom, zbog ovih vegetarijanskih potpuno ćete zaboraviti na meso. Potrebno vam je tek nekoliko namirnica, a priprema je vrlo jednostavna. 

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 300 g riže
  • 300 g krušnih mrvica
  • 2 žlice sušenih vrganja
  • maslac
  • sol i Papar

Priprema:

Rižu stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte prema uputstvu al dente (16-18min). Kuhanu rižu isperite u cjedilu pod mlazom hladne vode. Zatim narežite luk na sitno, a vrganje nakvasite u vodi 10 minuta pa narežite na trakice.
Popržite luk na maslacu i ostavite da se malo ohladi. Zatim kuhanoj riži dodajte luk, trakice vrganja, posolite i popaprite.
U smjesu dodajte jaje i krušne mrvice – koliko je potrebno da smjesa postane podatna za oblikovanje, oblikujte okruglice. Važno je da su vrlo kompaktne kako se ne bi raspadale.
Okruglice popržite sa svih strana na maslacu da dobiju koricu izvana, odnosno otprilike 3 minute.
Dobar tek!

Kako napraviti savršen sendvič? Imamo 8 genijalnih trikova




Kada nemate u kući ništa drugo za pojesti, za napraviti ukusan sendvič uvijek se nađe malo kruha, šunke ili nekog drugog nareska, omiljeni umak i malo salate.
No, ako se pita chefa Toma Colicchija, napraviti stvarno dobar sendvič je prava znanost, ali i umjetnost. On zna kako napraviti najbolje pecivo i ima fantastične recepte za drukčije i zanimljive sendviče. No, za sve one koji nisu profesionalci kada je slaganje sendviča u pitanju i žele brzo i jednostavno napraviti ukusan obrok, ovaj chef ima nekoliko tajnih trikova koje je dobro znati.
  1. Uvijek koristite najsvežije sastojke za sendvič koje možete pronaći! Ovo pravilo je ključ dobrog sendviča.
  2. Radite sendvič s onim sastojcima koje doista volite. Ne pokušavajte napraviti sendvič od avokada, ako vi i vaša obitelj ne volite avokado. Hrana koju volite jesti treba biti ispred aktualnih trendova.
  3. Budite kreativni! Istovremeno, ako postoje neke namirnice koje niste još probali, svakako ih uključite u pripremu sendviča. Možda će vam se svidjeti, tko zna.
  4. “Arhitektura” sendviča je jako važna. Zato pažljivo slažite sendvič jer će se u suprotnom raspasti.
  5. Ako koristite neuredne sastojke poput prženog povrća ili raznih dresinga, lagano popržite pecivo ili kruh od kojeg radite sendvič, ali samo s jedne strane. Na prženu stranu stavljajte dresing i ostale sastojke, a to će pomoći da sendvič bude čvršći i uredniji.  
  6. Kada slažete sendvič, krenite s najtvrđim i najtežim namirnicama. Prvo stavite njih, a onda salatu ili rajčicu te omiljeni umak. Na drugu krišku kruha ili peciva stavite začine i poklopite sendvič.
  7. Ako sendvič poslužujete hladan, stavite sir odmah uz kruh ili pecivo. Ako pak poslužujete topli sendvič onda sir stavite uz meso zbog boljeg okusa.
  8. Najvažnije, ne trpajte sendvič sastojcima do te mjere da sve ispada iz njega kad zagrizete. I ne pretjerujte sa začinima, odaberite jedan najdraži koji će dati onaj zanimljivi akcent.

Sirova slastica: Energetske kuglice Mihaele Devescovi




Ako želite pripremiti brzinsku, zdravu, ali i ukusnu slasticu i to bez upotrebe pećnice, imamo sjajan recept za vas!
Energetske kuglice Mihaele Devescovi, autorice knjiga 'Sirova hrana' i 'Slatke strasti', oduševit će vas jednostavnošću, sastojcima i brzinom pripreme, a pripremila ih je na gastro eventu WestTaste. 

Sastojci:

200 g badema
200 g indijskih oraščića
150 g datulja
30 g Chia sjemenki
4 žlice kakaa u prahu
2 žlice agava sirupa

Priprema:

Miksajte bademe i indijske oraščiće do brašna, dodajte datulje te ostale sastojke i miksajte dok se smjesa ne sjedini, po potrebi dodajte još zaslađivača. Oblikujte u kuglice i servirajte ili spremite u hladnjak za naknadnu konzumaciju.

Nije li ovo najljepši smoothie u svemiru? Naravno, i jako je zdrav!





Ako se pitate kako je ovaj gusti smoothie tako predivno plav, odgovor leži u ekstraktu spiruline Blue Majik.
Spirulina je alga s najviše proteina, čak 68 posto, pa koristeći spirulinu ili njen ekstrakt možete doista obogatiti svoje jelo hranjivim tvarima. Ne zovu je uzalud superhranom!
Za one koji od svog smoothieja traže još više, ovaj je fantastičan izbor i za fotografiranje. S obzirom da se radi o gustom smoothieju koji se jede žlicom, poslužite ga u atraktivnoj zdjelici i ne zaboravite na svježe ili smrznuto voće za dekoraciju. Vjerujemo da će vam na fotografiji ovog doručka baš svi pozavidjeti. 

Sastojci:

1 banana
2 žlice smrznutog šumskog voća
1 šalica smrznutog ananasa
2 čajne žličice Blue Majik ekstrakta
1 čajna žličica Chia sjemenki
1/3 šalice mlijeka badema

Priprema:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Poslužite u zdjelici te dekorirajte sa svježim ili smrznutim voćem. 

Mala enciklopedija začina: . Peršin?!




Peršin je jedan od najpopularnijih začina na svijetu. Ovaj čest gost naše kuhinje dolazi iz južne Europe i nevjerojatno se dobro slaže s čitavim nizom namirnica.
Najzanimljiviji i najslavniji dio povijesti peršina je priča iz vremena starogrčke kulture u kojoj je peršin bio sveta biljka, a njegovim vijencem stari su Grci okrunjivali slavodobitnike.
Stari Rimljani su peršinom hranili svoje gladijatore prije borbe, ne samo da bi stekli hrabrost, nego da im on da snagu, lukavstvo i oštre reflekse.
Poznati francuski herbalist Maurice Mességué rekao je kako bi bila ludost koristiti peršin samo za ukrašavanje jela: "Takve ukrase obavezno valja pojesti"!
Peršin (Petroselinum hortense) dvogodišnja je povrtna biljka. U prvoj godini vegetativnog rasta razvija korijen kremastobijele boje koničnog oblika. Iz glave korijena izrasta skraćena stabljika koju čine tamnozeleni rasperjani listovi s dugim peteljkama. Listovi su karakterističnog mirisa, sadržavaju eterično ulje. Listovi se veoma brzo regeneriraju pa se mogu brati tokom cijele vegetacije. Peršin je bogati izvor vitamina C i B-kompleksa, karotenoida, minerala kalija, sumpornih soli, kalcija, željeza, flora, joda, mangana i bakra. Listovi sadrže klorofil, te flavon apigenin, koji ima svojstva koja djeluju protiv bakterija, protiv upala i protiv oksidacije.
Peršin u jelima Peršin je jedna od najrasprostranjenijih začinskih biljki s raznovrsnom primjenom, praktično kod svih jela. Jelu se najčešće dodaje sitno nasjeckan list i to pri kraju kuhanja, ili kao ukras, jer tada čuva sva svoja začinska i ljekovita svojstva. Korijen se koristi kod kuhanja. Peršin je najbolje koristiti u svježem stanju. Uvijek je bolji svježi od sušenog. Ako ste u mogućnosti birajte peršin iz eko-uzgoja ili uzgojite vlastiti. Stavite li peršin u posudicu s vodom, ostat će svjež i nekoliko dana, u hladnjaku i do tjedan dana, ako promjenite vodu.
Peršin se može posušiti u dehidratoru ili pećnici, te zamrznuti. U juhe i variva peršin stavljajte pred kraj kuhanja, da bi se sačuvali vrijedni sastojci kojima obiluje. Možete pripremiti i kocke za juhu. Zajedno sa različitim povrćem (mrkva, celer) sameljete peršin (i list i korijen) i smjesu stavite u kockice za zamrzavanje vode (za pravljenje leda). Kocke pohranite u vrećicu i imat ćete izvrstan dodatak juhe, variva, umake posebice tijekom zimskih mjeseci.

Povišen kolesterol se može sniziti - hranom!


Povišena razina kolesterola prava je opasnost za zdravlje. Ako vam je posjet liječniku otkrio da morate poraditi na snižavanju kolesterola, probajte promijeniti svoje prehrambene navike, a ne se samo osloniti na statine.
Kao i kod drugih bolesti koje su povezane sa stilom života, kolesterol odražava naše prehrambene navike. Donosimo vam nekoliko namirnica čija se konzumacija preporučuje ako morate sniziti svoj LDL.

Zob

Zob predstavlja dobar izvor proteina, ali je i krcata mineralima poput kalija, magnezija, fosfora, mangana, bakra i cinka. Osim što može biti od velike pomoći dijabetičarima, s obzirom da onemogućava skok glukoze u krvi, navika jedenja zobi može pomoći u snižavanju povišene razine kolesterola, u sprječavanju raka debelog crijeva, ali i predstavlja dobar lijek protiv zatvora.
Zobene žitarice sadrže topiva vlakna beta-glukane koji pomažu tijelu smanjiti sposobnost apsorpcije kolesterola.

Bademi

Od svih orašastih plodova, bademi su idealni za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi. Bogat su izvor mononezasićenih masti koje predstavljaju predvodnike borbe protiv ateroskleroze (nakupljanja plaka u arterijama). Ujedno su krcati vitaminom E i flavonoidima koji mogu sniziti kolesterol. Prema istraživanjima, konzumacija četvrtine šalice badema dnevno može sniziti LDL kolesterol za 4,4 posto.
Nemojte pretjerati s ovim ukusnim plodovima jer su također bogati kalorijama.

Češnjak

Češnjak pomaže u snižavanju povišenog kolesterola i usporava nakupljanje plaka u arterijama. Za zdravlje, ali i očuvanje od prehlade i gripe, jedite tri do četiri češnja dnevno. Najbolje ga je jesti sirovog jer se termičkom obadom njegova ljekovita svojstva gube.
Jeste li znali da je češnjak smatran afrodizijakom u viktorijanskoj Engleskoj?

Jabuke

Nimalo iznenađujuće, ovo popularno voće pravi je izvor zdravlja. Osim što čuvaju zdravlje naših zuba i desni, one osiguravaju našem tijelu potrebna vlakna, dovoljnu količinu tekućine, pomažu struku ostati vitak, a ujedno mogu sniziti razinu lošeg kolesterola. Istraživači Sveučilišta Ohio State uspjeli su pokazati kako osobe koje su svakoga dana pojedu jabuku mogu za četiri tjedna sniziti razinu lošeg kolesterola za čak 40 posto. Hrvati godišnje pojedu 16-ak kilograma jabuka, što je samo polovica količine koju preporučuju liječnici.

Bundeva




Buča, bundeva, tikva, narančasta, crvena, žuta ili zelena... Pravi je simbol hladnih dana i vitalnosti. Njeno sočno meso i sjemenke čuvaju mnoge dobrobiti: smanjuju masnoću u krvi, jačaju imunitet i živce, bogat su izvor vitamina i minerala i čiste otrove iz crijeva.

Buča sadrži najviše kalija, fosfora, željeza i mangana od minerala, a pravi je rudnik vitamina C, koji je posebno bitan u borbi protiv prehlade i gripe. Bučine sjemenke sadrže mnoge masne esencijalne kiseline i selen, mineral od ključne važnosti za prostatu.
Poznato je više od 800 vrsta bundeve, a one su popularne i u Hrvatskoj. U okolici Požege čak postoji oko 350 vrsta buče!
"Istraživanja pokazuju da se pravilnom prehranom mogu ublažiti i spriječiti čak 70-90 posto bolesti želuca i crijeva koje su izazvane prehranom. Buča je sigurno jedna od najvažnijih namirnica koja ima ulogu u zdravlju probavnog sustava. Suvremena prehrana je siromašna vlaknima, a bučom postižemo optimalizaciju unosa vlakana i uz to obilje drugih nutritivnih komponenti. Ona osigurava unos potrebnih tvari ali i pospješuje oslobađanje od toksičnih. Najčešća pogreška je osiromašenje buče neprimjerenom termičkom obradom", zaključila je dijetetičarka Olja Martinić.

Jabuke




Ne kažu bez veze naši stari: "Jedna jabuka na dan – doktor suvišan!" Jabuke su bogat izvor vlakana zbog kojih se osjećate sito, ali također snizuju loš kolesterol. Umjesto čaše bijelog vina, nakon ručka popijte sok od jabuke kako biste smanjili kolesterol koji ste unijeli masnom hranom.

One kontroliraju šećer u krvi, te štite srce od bolesti. Ako vam to nije dovoljno, onda ćemo odigrati kartu ljepote: žvakanje jabuka stimulira proizvodnju sline, što skida komadiće hrane sa zubi i poboljšava zadah.
"Jabuka je racionalna, dostupna i zbog neutralno slatkog okusa slaže se s velikim brojem namirnica. Možemo je ponijeti na put, na izlet, u ured ili školu, a ne smeta joj zima, vlaga niti toplo vrijeme.
Idealna je nakon mesnog obroka. Kako smo suviše izloženi kiselim jelima, čak i nekoliko jabuka na dan prija posebno želimo li se oporaviti od stresa ili umora izazvanog fizičkom aktivnosti", savjetuje nutricionistkinja Olja Martinić.
Ogulite jabuke, pokapajte limunovim sokom kako bi zadržale svoju svijetlu boju i posipajte cimetom ili usitnjenim bademima – najbolja kombinacija za snižavanje kolesterola.

Borovnice




Tamnoplave sočne bobice borovnica osvajaju nas izgledom, mirisom i okusom. One se mogu jesti svježe, skuhane u marmeladu, usitnjene u frapeu, osušene ili pak očuvane u rakiji. Izbori su beskrajni, jednako kao i dobrobiti za zdravlje koje nam daruju.
Bogate su antioksidansima koji sprječavaju čireve, mrenu, glaukom, snizuju rizik od srčanih oboljenja i raznih vrsti raka, te kolesterol. Također usporavaju proces starenja mozga, održavaju ga britkim i umanjuju posljedice senilnosti i Alzheimerove bolesti.
"Flavonoidi su uz minerale i organske kiseline tajna moći borovnice. Oni pomažu aktivnosti jetre pa se predlaže nekoliko bobica borovnice grickati i to tako da se usitni i prsne malo sjemenje u bobici.
Za osobe s poteškoćama probavnog sustava i dječicu poželjnije su miksane varijante jela s borovnicom. Borovnicu ne bi smjeli dovoditi u kombinaciju s limunom i drugim agrumima. S korijenom celera, ribanom ili miksanom mrkvom, te mljevenim orašastim plodovima (lješnjak, badem i orah) dobit ćemo ugodniji okus i osnažiti njene moći", tvrdi gđa. Martinić.
Smrznute borovnice (naravno, jer trenutno nema svježih)  pomiješajte u mikseru s medom i mlijekom kako biste napravili pravi voćni frape.