Koncentrirajte se na zdrave namirnice - ako njih više jedete, imat ćete manje želje za drugom "zabranjenom" hranom jer ćete se osjećati sitije. A na kraju krajeva, namirnicu koju vam preporučujemo je jako ukusna! Budite jaki kao Popaj i zdravi kao dren!
Špinat
Tajno oružje Popaja, špinat, smanjuje rizik razvijanja osteoporoze, snizuje kolesterol, a povisuje kvocijent inteligencije. Najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.
Sadrži velike količine magnezija koji je važan za rad mišića i srca, a kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma, što znači da snižava krvni tlak, olakšava rad bubrega i srca, potiče rad gušterače i probavu.
Česta konzumacija špinata ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.
"Ukoliko želite maksimalno sačuvati vitamine B skupine, smanjiti otplavljivanje magnezija, željeza, kalija i ostalih nutrijenata, špinat pripremite na tzv. Zepter način koji podrazumijeva optimalnu temperaturu i odsustvo vode. Na ovaj način se očuva čak oko 80 posto minerala (kuhanjem očuvamo 20-35 posto) i skoro 60-70 posto vitamina topivih u vodi (konvencionalnom pripremom očuvamo oko 35-50 posto vodootopivih vitamina). Mladi listovi špinata mogu se pripremiti i kao salata, ali samo je mladi špinat iz kontroliranog uzgoja. Špinat je savršen izvor nutrijenta Q 10 koji se najbolje koristi iz svježeg lista ili pak kratko (ali dovoljno) tretiranog na pari. Q 10 je također važan za imuni sustav. Bitno je da je špinat jedno od dnevnog povrća u jelovniku a ne jedino povrće u jelovniku", savjetuje Olja Martinić, nutricionistkinja i dijetetičarka nutricionističkog savjetovališta "OLJA".
Listove špinata "bacite" u kipuću vodu na pet minuta najviše. Procijedite, prelijte maslinovim uljem i gotovi ste!
No comments:
Post a Comment