Pratite nas na Facebook-u

Traži:

Wednesday, October 11, 2017

Za vikend napravite ukusne kolače s limunom




Ako imate neko druženje, zabavu ili jednostavno želite jesti kolač, zašto ne biste probali osvježavajući okus limuna?
Limun je vrlo korisna namirnica, a sadrži vitamine C, A, B1 i B6 te minerale kalij, magnezij, kalcij i fosfor. Ovo je voće dobro u borbi protiv prehlada, gripa, bronhitisa, povišenoga krvnoga tlaka i bubrežnoga kamenca. Također, limun možete koristiti i za čišćenje radnih površina i drvenih podložaka u kuhinji.

Krafne s borovnicama i limunom

Sastojci:
  • ¼ šalice maslaca
  • ¼ šalice kanola ulja
  • ¾ šalice šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
  • 1 šalica mlijeka
  • 350 g brašna
  • 1 ½ šalice praška za pecivo
  • ½ soli
  • 1 šalica svježih borovnica
Glazura:
  • 2 šalice šećera u prahu
  • 7-8 žlica svježeg soka od limuna
Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva te premažite posudu za pečenje maslacem i sprejem za pečenje
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte maslac, ulje i šećer te miješajte oko 2 minute, potom dodajte jaja, ekstrakt vanilije i mlijeko te nastavite miješati. Nakon toga dodajte brašno, prašak i sol te nakon minute miješanja i borovnice. Napravite oblik krafne te pecite 7-8 minuta. Ostavite da se ohladi.
Priprema glazure:
  1. U srednjoj posudi pomiješajte šećer i sok od limuna. Dodajte i malo mlijeka. Mora biti dovoljna tanka smjesa kako biste ju pravilno rasporedili po krafnama, a istovremeno dovoljno čvrsta.
  2. Kada se krafne ohlade gornji dio namočite u smjesu glazure i pričekajte da prestane curiti. 



  1. Kolač s riccota sirom, bademima i limunom

    Sastojci:
    • 120 g maslaca
    • 240 g šečera
    • 1 žlica ekstrakta od vanilije
    • 4 jaja
    • 240 grama badema
    • 300 grama riccota sira
    • 2 šalice svježe iscijeđenoga soka od limuna
    Priprema:
    1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte maslac, dio šećera i ekstrakt vanilije te sok od limuna dok ne postane kremasto. To traje 5-6 minuta. Dodajte jedan po jedan žumanjak i miješajte. Nakon toga dodajte ustinjene bademe i riccota sir.
    2. Bjelanjke i ostatak šećera pomiješajte u posebnoj zdjeli. Pomješajte sve zajedno. Pecite 40-45 minuta te ostavite da se ohladi. Bilo bi najbolje i cijelu noć.

No comments:

Post a Comment