Ne kažu bez veze naši stari: "Jedna jabuka na dan – doktor suvišan!" Jabuke su bogat izvor vlakana zbog kojih se osjećate sito, ali također snizuju loš kolesterol. Umjesto čaše bijelog vina, nakon ručka popijte sok od jabuke kako biste smanjili kolesterol koji ste unijeli masnom hranom.
One kontroliraju šećer u krvi, te štite srce od bolesti. Ako vam to nije dovoljno, onda ćemo odigrati kartu ljepote: žvakanje jabuka stimulira proizvodnju sline, što skida komadiće hrane sa zubi i poboljšava zadah.
"Jabuka je racionalna, dostupna i zbog neutralno slatkog okusa slaže se s velikim brojem namirnica. Možemo je ponijeti na put, na izlet, u ured ili školu, a ne smeta joj zima, vlaga niti toplo vrijeme.
Idealna je nakon mesnog obroka. Kako smo suviše izloženi kiselim jelima, čak i nekoliko jabuka na dan prija posebno želimo li se oporaviti od stresa ili umora izazvanog fizičkom aktivnosti", savjetuje nutricionistkinja Olja Martinić.
Ogulite jabuke, pokapajte limunovim sokom kako bi zadržale svoju svijetlu boju i posipajte cimetom ili usitnjenim bademima – najbolja kombinacija za snižavanje kolesterola.
No comments:
Post a Comment