Pratite nas na Facebook-u

Traži:

Saturday, September 9, 2017

Piskota torta

Piskota torta

Torta se ne peče,brzo se pravi i jako je ukusna i osvežavajuća. 😃
SastojciKoličina
jagodePola kilograma
piškote3 pakovanja
Slatka pavlaka200 ml
kisela pavlaka600 gr
šećer u prahu12 kasika
vanilin šećer2 kesice
želatin1 Kesica
mlekoZa natapanje

Kako pripremiti

  • 1. Najpre uzeti neku vecu serpu ili kalup ukoliko ga imate. Ukoliko ste uzeli serpu oblozite je folijom. U jedan tanjir sipajte mleko i zatim natopite piskote. Redajte piskote oko serpe,a na dno stavite jagode (moze da se koristi i drugo voce npr. Visnje,maline,kupine) zavisi sta najvise volite. 2. U jednu posudu naspite 200 ml slatke pavlake i gusto umutite. Zatim dodajte kiselu pavlaku i umutite. U to dodajte 12 kasika secera u prahu i 2 vanil secera i izmutite. U drugoj posudi stavite zelatin sa 5 kasika vode i sacekajte da nabubri. Kada nabubri,zagrejte na laganoj vatri da se istopi i zatim saspite u prethodno umucenu kremu. Zatim sve izmutiti. 3. U serpu u kojoj se nalaze piskote sipati pola fila. Zatim mozete staviti jos jedan red voca. Preko toga staviti ostatak fila. I na vrh staviti jos natopljenih piskota (kada se serpa okrene to ce sluziti kao podloga). 4. Ostaviti u frizideru 2-3 sata 5. Izvaditi iz frizidera,i preokrenuti na tacnu za kolace. I mozete da uzivate u ovoj prelepoj poslastici. 6. Prijatno 😃
  • Izvor:http://recepti.zena.blic.rs

Neodoljivi tiramisu od čokolade i bundeve


Neodoljivi tiramisu od čokolade i bundeve
Počinje sezona bundeve.... Isprobajte ovaj predivni tiramisu.
SastojciKoličina
krem sir „A la kajmak “250 g
slatka pavlaka250 ml
šećer u prahu100 g
pečena bundeva400 g
čokolada za kuvanje50 g
kakao1 kašika
rum1 kašika
piškote1 velika kutija

Kako pripremiti

  • Krem sir umutiti, zatim mu dodati šećer u prahu i 200 ml slatke pavlake, pa sve dobro umutiti. Bundevu ispeći i ispasirati, pa pire dodati u smesu i dobro sjediniti. U preostalih 50 g slatke pavlake istopiti čokoladu. U posebnu posudu sipati trećinu smese sa bundevom, pa u nju dodati smesu sa čokoladom. U manju posudu pomešati kakao sa pola šolje vrele vode i rumom. Na dno pleha dimenzija 30x19 cm poređati piškote. Slagati red horizontalno postavljenih piškota, premazati ih smesom od kakaa, pa onda filom od bundeve, pa preko njega filom od čokolade, zatim, poređati red vertikalno postavljenih piškota, premazati ih smesom od kakaa, pa onda filom od bundeve, pa preko njega filom od čokolade. Ostaviti da prenoći u frižideru. Pre služenja tiramisu pospite kakaom.
  • Izvor:http://recepti.zena.blic.rs

Karamel plazma torta, ukus savršenstva!

Karamel plazma torta, ukus savršenstva!


Jednostavno neodoljiva...
SastojciKoličina
Za kore:
belanca12
šećera12 kašika
mlevena plazma9 kašika
brašno3 kašike
kakao3 kašike
prašak za pecivo1 kašičica
Za fil 1:
žumanca12
šećer200 g
puding sa ukusom karamele2
mleko7 dl
plazma keks200 g
puter250 g
milka čokolada sa ukusom karamele200 g
Fil 2:
šlag krem u prahu200 g
mleko2 dl
Za natapanje kora:
čokoladno mleko3 dl
Za premazivanje torte:
slatka pavlaka200 ml
čokolada150 g

Kako pripremiti

  • Umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera dodati, 3 kašike mlevene plazme, kašiku brašna, kašiku kakaoa i na vrh kašičice praška za pecivo. Masu staviti u kalup prečnika 26 cm prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni 15 minuta. Tako napraviti još 2 kore. Fil 1: U posudu staviti 5 dl mleka da se kuva. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati pudinge sa ukusom karamele i ostatak mleka. Sve to dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kada bude mlako dodati umućen puter, otopljenu čokoladu i mlevenu plazmu. Fil 2: Umutiti šlag krem sa mlekom. Filovati tortu. Na tacnu staviti koru, natopiti sa čokoladnim mlekom, premazati sa 1/2 fila 1, 1/2 fila 2, opet kora natopljena mlekom, 2/2 fila 1, 2/2 fila 2. U posudu staviti slatku pavlaku i čokoladu i kuvati na pari (ne sme da provri) dok se čokolada ne istopi. Dobro ohladiti i umutiti mikserom. Sa ovom kremom premazati po vrhu i okolo tortu.
  • Tortu ukrasiti sa ružicama od šlaga.

Makovnjača u cvetovima: Od ovoga nema ništa bolje!

Makovnjača u cvetovima: Od ovoga nema ništa bolje!



Sastojci




















Količina
Za testo
brašno za kisela testa380 g
svež kvasac1/2 pakovanja
jogurt80 ml
mleko150 ml
jaje1
šećer1 kašičica
so1 prstohvat
puter40 g
korica limuna1/2
Za fil
mak sa dodacima200 g
mleko100 ml
džem od kajsija1 kašika
cimet1/2 kašičice
belance1
Za premazivanje
žumance1
mleko1 kašika
Za posipanje
šećer u prahupo potrebi

Kako pripremiti

  • Staviti kvasac u toplo mleko, dodati šećer, kašičicu brašna i ostaviti da kvasac nadođe. Umutiti jaje i puter, dodati jogurt sobne temperature, nastruganu koricu od dobro opranog limuna, malo brašna, nadošao kvasac, sve dobro izmešati varjačom, pa sa ostatkom brašna umestiti glatko testo. Ostaviti ga 30 minuta da narasta. Zatim testo premesiti, odvojiti 12 loptica veličine oraha, a ostatak testa rasklagijati. Mleveni mak sa dodacima staviti u vrelo mleko, promešati, pa kada se prohladi dodati umućeno belance, džem od kajsija i cimet. Svaku lopticu od testa utapkati prstima i staviti malo fila. Ostatak testa rasklagijati, pa čašom ili modlom vaditi krugove. Fil se stavlja na polovinu krugova, a drugom polovinom se krugovi preklapaju, tako da ostatak fila podeliti na onoliko delova koliko ima krugova za filovanje, svaki krug premazati filom, pa prekriti preostalim krugovima. Svaki nafilovani i preklopljeni krug zaseći kuhinjskim makazama na 6,7 mesta i na svaki staviti po jednu nafilovanu lopticu i malo je skupiti prstima. U pleh staviti papir za pečenje, preko cvetove, i ostaviti ih 20-ak minuta da odstoje, a potom ih premazati smesom od umućenog žumanceta i mleka. Rernu zagrejati na 190-200 stepeni C i peći cvetove oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju. Posuti ih šećerom u prahu i poslužiti.

Vanila kolač

Vanila kolač


Sastojci


















Količina
jaja4
šećer15 kašika
brašno15 kašika
ulje15 kašika
mleko15 kašika
vanilin šećer2
prašak za pecivo1
puding od vanile2
mleko5 dl
šećer5 kašika
vanilin šećer1
šlag2 kesice

Kako pripremiti

  • Penasto umutiti žumanca sa šećerom, postepeno dodavajući mleko i ulje. Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Ulupati belanca u čvrst sneg i polako ga umešati u prethodnu smesu.
  • Pleh nauljati i sipati polovinu testa, pa zapeći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 5 minuta. Puding razmutiti sa malo mleka, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom, pa ukuvati razmućen puding. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i preliti preko zapečenog kolača. Potom gore naneti drugu polovinu testa, vratiti u rernu i ispeći kolač do kraja još 25 minuta.
  • Gotov kolač premazati umućenim šlagom.

Kolač sa sirom i malinama


Kolač sa sirom i malinama


Sastojci




















Količina
za koru:
mleveni plazma keks300 g
maslac ili margarin125 g
mleko100 ml
za fil:
slag300 g
mleko ili voda300 ml
sir sa 0% mm450 g
prah secer200 g
i jos:
maline300 g
preliv za torte ili zelatin2 kesice

Kako pripremiti

  • Umutiti maslac ili margarin, dodati mleveni keks i mleko, izmešati. Staviti u pleh (35x25) i peći 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  • U jednoj činiji mutiti šlag sa mlekom ili vodom, a u drugoj sir sa prah šećer. Te dve mase izmešati.
  • Staviti preko ohlađene kore.
  • Preko fila rasporediti maline.
  • Sok koji se ocedio od malina pomešati sa vodom i upotrebiti za pravljenje preliva. Preliv napraviti po uputstvu sa kesice. Preliti preko malina.
  • Ohlađen kolač iseći. Prijatno!

Medena pita


Medena pita
Dobri stari klasici...
SastojciKoličina
med200g
brasno600g
margarin125g
mleko3 kasike
secer150g
soda-bikarbona1 kasicica
mleko4 kasike
jaja1
margarin250g
brasno4 kasike
secer250g
mleveni orasi150g
mleko1/2 l
sok od limuna1

Kako pripremiti

  • TESTO: Med, secer, margarin, 4 kasike mleka, jaje i 1 kasicicu sode-bikarbone kuvati oko pet minuta, da vri i da dobije svetlobraon boju. Masu ohladiti i u ohladjenu masu zamesiti 3 kasike mleka, brasno i kasicicu sode-bikarbone. Kada se dobro umesi podeliti na tri dela i peci na umerenoj temperaturi od 200 stepeni.
  • FIL: 4 kasike secera i 4 kasike brasna umutiti u mleko i skuvati da bude gusta masa. Ostaviti da se ohladi uz stalno mesanje ( dok se ne ohladi ). Secer i margarin penasto umutiti i dodati orahe i sok od 1 limuna. Obadve mase dobro izmesati, koru poprskati sa malo mleka ili ruma da omeksa.
  • Filovati donju i srednju koru, a gornji deo preliti glazurom od cokolade.

Krem bananice

Krem bananice


Ukus pravih krem bananica...
SastojciKoličina
secer600gr
zelatin4kesice-30gr
cokolada100gr

Kako pripremiti

  • U posudu otopiti 30gr zelatina u 1dl vode. U drugoj posudi skuvajte 600gr secera sa 2dl vode. Skuvani sirup sipati u rastopljeni zelatin i neprestano mutiti mikserom 15 minuta. Kada masa pobeli, dodati malo ekstrakta banane, pa izliti u podmazan pleh i preliti glazurom od cokolade. Prijatno!

Lenja pita sa jabukama i cimetom



Lenja pita sa jabukama i cimetom


Sastojci


















Količina
jaja2
margarin250 g
šećer1 šolja
prašak za pecivo1 kesica
mleko50 ml
brašno600 g
jabuke1 kg
vanilin šećer1 kesica
cimet1 kašičica
šećer100 g
šećer u prahumalo

Kako pripremiti

  • Umutiti margarin sa šećerom dok ne postane penast.Dodati jaja i mleko i sve dobro umutiti. Na kraju dodati brašno pomešano sa praško za pecivo i zamesiti testo. Testo podeliti na dve jufke i ostaviti da odstoji 15 minuta. Za to vreme jabuke oljuštiti i izrendati, dodati im šećer, vanilin šećer i cimet. Kada se testo odmorilo uzeti jednu jufku i razvući je u koru pa staviti u namašćenu tepsiju. Preko kore staviti fil od jabuka. Zatim razvući i drugu koru i staviti je preko jabuka. Gornju koru izbosti sa viljškom . Staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
  • Gotovu pitu prohladiti, posuti šećerom u prahu i cimetom, pa iseći na kocke i poslužiti.

Slatko od lubenice

Slatko od lubenice



Sastojci




















Količina
kore od lubeniceoko 600g
secer1200g
limun1
vanilin secer1 kesica

Kako pripremiti

  • Kore ocistiti i sa jedne i sa druge strane, pa iseckati na komadice za slatko.
  • U jednu posudu naliti vodu pa ostaviti da prokljuca, u kljucalu vodu dodati komadice i ostaviti nekoliko minuta. Nakon toga procediti komadice, nasuti novu vrucu vodu i vratiti komadice u nju pa ponovo ostaviti da prokljuca. Postupak ponoviti 5-6 puta.
  • Kad se komadici skuvaju, procediti ih i naliti sa 3-4 hladne vode. Ostaviti u poslednjoj vodi da odstoje vise sati, najbolje 24h pa ih procediti.
  • Kilogram i 200g secera (moze i vise ili manje po ukusu) kuvati sa vise od pola case vode dok se ne dobije gustina slatka. Dodati komadice kore lubenice i kuvati 15min. Pri kraju iseckati nekoliko kriski limuna i ubaciti, ostatak soka iz limuna nacediti u slatko i dodati vanilin secer, to kuvati jos 2-3min pa skloniti sa vatre.
  • Izbaciti penu i pokriti mokrom krpom. Kada se prohladi sipati u teglice.
  • Izvor:http://recepti.zena.blic.rs

Rozen torta sa belom čokoladom

Rozen torta sa belom čokoladom



Sastojci



















Količina
rozen korice1 pakovanj
mleko1 l
puding vanila3 kesice
margarin250 gr
šećer15 kašika
šećer u prahu200 gr
šlag500 gr
kisela voda400 ml
kisela pavlaka1 čaša
bela milka čokolada100 gr

Kako pripremiti

  • U litri mleka skuvajte 15 kašika šećera, 3 pudinga od vanile i ostavite da se dobro ohladi. Umutite margarin i šećer u prahu, u jednoj posudi, a u drugoj 300 gr šlaga sa 200 ml hladne kisele vode. U ohladjen puding dodajte umućen margarin i dobro izmiksajte. Zatim dodajite umućen šlag mešajući varjačom, onda pavlaku i na kraju izrendajte belu Milka čokoladu. Filujte korice i ukrasite sa umućenih 200 gr šlaga i 200 ml hladne kisele vode. Ostavite da se dobro, dobro torta ohladi u frižideru jer je potrebno da kore omekšaju od fila.
  • Izvor:http://recepti.zena.blic.rs

Keks kocke

Keks kocke


Sastojci


















Količina
keks350 grama
puding od vanile2 kesice
puding od čokolade2 kesice
mleko +za umakanje keksa1 litar +
šećer6-7 kašika
margarin200 grama
Zaglazuru:
čokolada za kuvanje100 grama
ulje5 kašika

Kako pripremiti

  • Od polovine litra mleka skuvati puding od vanile, a od druge polovine puding od čokolade (skuvati po uputstvu sa kesice). Ostavite da se prohladi i u prohlađeni puding umutite margarin (po 100 grama). U tepsiju poređajte keks koji ste prethodno umočili u mleko. Pa preko premažite puding od vanile. Pa opet red keksa i puding od čokolade, ređanje završite keksom. Napravite glazuru od čokolade i prelijte vruću preko poslednjeg sloja keksa. ostavite nekoliko sati da se stegne. Secite i poslužite.
  • Izvor:http://recepti.zena.blic.rs

Puslice, savršeni slatki zalogaji

Puslice, savršeni slatki zalogaji

Poslastica koja će oduševiti vaše goste. Želim vam da kao i ja uživate u njihovoj pripremi i degustaciji.
SastojciKoličina
šećer210 g
belanca3
crvena prehrambena boja u prahu1 kašičica

Kako pripremiti

  • U posudi za kuvanje na pari sipati šećer i belanca. Metlicom mutiti oko 5 minuta dok se šećer ne otopi i belanca postanu penasta. Zatim smesu preručiti u posudu za mućenje i mikserom mutiti 10 minuta. Umućenu smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje beo, a u drugi sipati crvenu boju i mutiti još oko minut mikserom. Poslastičarski špric prvo puniti belom smesom i istiskivati puslice na pleh obložen pek papirom. Zatim neopran špric od bele smese puniti roze smesom i istiskivati puslice koj će ispasti šarene. Puslice sušiti u rerni na 100 C sat vremena. Za vreme sušenja puslica rerna treba da bude malo odškrinuta. Prijatno!

Berlinski biskviti

Berlinski biskviti

Sastojci


















Količina
puter100g
mleveni bademi100g
brasno250g
secer150g
jaje1
cimet1 kasika
jaje za premazivanje1
za posipanje seceni bademi60g

Kako pripremiti

  • Mikserom mutiti puter,brasno,cimet,mlevene bademe i secer.Dodati jedno jaje i umesiti testo rukom.Razviti testo debljine 5-8 mm,pa casom vaditi keksice (moze i modlom ,ali ja vise volim casom jer je veca,precnika 7 cm).
  • Biskvite poredjati u pleh oblozen papirom za pecenje.Premazati ih umucenim jajetom i posuti krupno secenim bademima.
  • Peci u zagrejanoj rerni na 200C 15 min
  • Izvor:http://recepti.zena.blic.rs

Friday, September 8, 2017

Ratatui – lagano, zdravo i ukusno jelo od povrća…











„Ratatouille“ (Ratatui) – sočno, mirisno i zdravo povrće sa nežnim delikatnim ukusom. Mislim da Ratatui vole svi zbog njegove savršene kombinacije povrća, zbog njegove lakoće i živih boja.

Ovo lagano, nemasno, zdravo i ukusno jelo lako se priprema.
U ljetnoj sezoni, namirnice potrebne za pripremu ovog jela uvek su pri ruci.
Ratatui je poželjno pripremati sa provansalskim biljkama (ruzmarin, nana, majčina dušica, bosiljak). Sa njima, ukus jela mijenja se do neprepoznatljivosti.
Sastojci:
– 2 srednje tikvice
– 1 veliki plavi patlidžan
– 6 paradajza
– 5 supenih kašika kečapa
– 1 čen belog luka
– 1 glavica crnog luka
– 1 crvena i 1 zelena paprika
– začini, so, biber, ulje
Priprema:
Patlidžan operite i isjecite na tanke kriške. Ostavite ih natopljene u slanoj vodi na pola sata, da bi izašla gorčina.

Tikvice operite i isjecite na tanke kriške.
Sličan postupak uradite i sa paradajzom.
Pripremite sos od paradajza:
sitno iseckajte luk, papriku (na kockice) i prethodno oljušten paradajz. Kora se lako skida ako paradajz prelijete kipućom vodom.
Luk izdinstajte na ulju. Dodajte papriku, beli luk i paradajz i posolite. Kad prokuha, neka se krčka još 5 minuta. Dodajte kečap, promješajte i dovedite ponovo do ključanja.
Na dno vatrostalnog suda (ili tepsije) izlijte pripremljen sos od paradajza.
Pažljivo poslažite povrće. Poredajte da bude šareno. Odgore posolite, stavite začine i poželjno neku od aromatičnih biljaka, koje će pridodati savršen ukus ovom jelu: bosiljak, nanu, ruzmarin ili majčinu dušicu. Poprskati uljem.
Poklopite (možete folijom) i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20-30 minuta.
Na kraju pečenja možete skinuti foliju i posuti izrendanim tvrdim sirom.


Izvor: www.uspesnazena.com

MAK PITA koju jednostavno morate isprobati !!




Sastojci
Testo
– 250 g brašna
– 100 g šečera
– 125 g putera
– 1 jaje
– 1/2 praška za pecivo
– 1 vanilin šećer
Fil
– 250 g maka
– 100 g šečera
– 3 žlice džema od šljiva
– 1 žlica meda cvjetnog
– 1 žlica otopljenog maslaca
– 1,5 dl mleka
Sir
– 250 g svježeg sira (skuta)
– 80 g šećera
– 300 ml moskarpone (ili kiselo vrhnje)
– 3 jaja
– 1 vanilin pudinga
– korica od limuna

Iz svih sastojka zamesimo testo. Pleh namažemo sa margerinom i posujemo sa brašnom. (25 x 30 cm). Testo sa rukama razvučemo po pekaču. Na kraju ga još sa čašom razvaljamo.
Mleko zakuhamo, dodamo šećer, putar, džem i med. Na kraju umješamo mak.. Pustimo, da se malo ohladi. Fil nanesemo na testo.
Izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati svježi sir, maskarpone, koricu od limuna i puding. Na kraju lagano umješati sneg od bjeljanka. Izliti preko maka. Peći na 180 C oko 30 – 35 min.



Izvor: www.mojahrana.com

Brzi doručak koji vole i veliki i mali :))




Sastojci
500g pšeničnog glatkog brašna
– 1 prasak za pecivo
– prstohvat soli
– 2 jaja
– 2 dl Jogurta ili kiselog vrhnja
– malo ulja ( ulje za prženje)
Priprema
Zamjesiti tijesto od navedenih sastojaka. Razvaljati tijesto i izrezati rombove. 
Pržiti na vrućem ulju do zlatnožute boje. 
Poslužiti toplo uz slano (pršut, sir, sirne namaze…) ili slatko (nutella, džem ili jednostavno posuti šećerom). 
Dobar tek!   Ali nemojte pretjerati..  :D 





Izvor: bakinirecepti7.blogspot.ba