„Ratatouille“ (Ratatui) – sočno, mirisno i zdravo povrće sa nežnim delikatnim ukusom. Mislim da Ratatui vole svi zbog njegove savršene kombinacije povrća, zbog njegove lakoće i živih boja.
Ovo lagano, nemasno, zdravo i ukusno jelo lako se priprema.
U ljetnoj sezoni, namirnice potrebne za pripremu ovog jela uvek su pri ruci.
Ratatui je poželjno pripremati sa provansalskim biljkama (ruzmarin, nana, majčina dušica, bosiljak). Sa njima, ukus jela mijenja se do neprepoznatljivosti.
Sastojci:
– 2 srednje tikvice
– 1 veliki plavi patlidžan
– 6 paradajza
– 5 supenih kašika kečapa
– 1 čen belog luka
– 1 glavica crnog luka
– 1 crvena i 1 zelena paprika
– začini, so, biber, ulje
– 1 veliki plavi patlidžan
– 6 paradajza
– 5 supenih kašika kečapa
– 1 čen belog luka
– 1 glavica crnog luka
– 1 crvena i 1 zelena paprika
– začini, so, biber, ulje
Priprema:
Patlidžan operite i isjecite na tanke kriške. Ostavite ih natopljene u slanoj vodi na pola sata, da bi izašla gorčina.
Tikvice operite i isjecite na tanke kriške.
Sličan postupak uradite i sa paradajzom.
Pripremite sos od paradajza:
sitno iseckajte luk, papriku (na kockice) i prethodno oljušten paradajz. Kora se lako skida ako paradajz prelijete kipućom vodom.
Luk izdinstajte na ulju. Dodajte papriku, beli luk i paradajz i posolite. Kad prokuha, neka se krčka još 5 minuta. Dodajte kečap, promješajte i dovedite ponovo do ključanja.
Na dno vatrostalnog suda (ili tepsije) izlijte pripremljen sos od paradajza.
Pažljivo poslažite povrće. Poredajte da bude šareno. Odgore posolite, stavite začine i poželjno neku od aromatičnih biljaka, koje će pridodati savršen ukus ovom jelu: bosiljak, nanu, ruzmarin ili majčinu dušicu. Poprskati uljem.
Poklopite (možete folijom) i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20-30 minuta.
Na kraju pečenja možete skinuti foliju i posuti izrendanim tvrdim sirom.
Izvor: www.uspesnazena.com
No comments:
Post a Comment