Priprema
- 1.U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i mrkvu i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuhati na laganoj vatri oko pola sata.
- 2.Za bijeli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mješajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.
- 3.U tavu za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red bijelog sosa pa tijesto i red crvenog sosa. Nasjeći svježi Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, da bijeli sos ne bi izgorio. Kad je ispečeno – oko 1 sat na 180 stepeni, odgore staviti Parmezan i peci još 10 minuta.
- 4.Prijatno!P.S. ovo su mjere za jednu turu lazanji.
Posluživanje
Pošto za ovo jelo treba dosta truda, ja uvijek napravim duplu mjeru, jednu ispečem a drugu stavim u zamrzivač i bude odlično! Zamrzne se NE ispečeno, naravno. Dobro prekriti folijom da se lazanja u zamrzivaču ne osuši.
U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nađete svježe tijesto dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suho tijesto (listove) treba 15-20 minuta duže.
U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nađete svježe tijesto dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suho tijesto (listove) treba 15-20 minuta duže.
Sastojci
:
- CRVENI SOS
- malo maslinovog ulja
- 1 veći luk
- 4 dijela belog luka
- 100 gr narendane mrkve
- 500 gr junećeg mesa
- 1 tegla (1/2 kg) sosa od paradajza
- Vegete i bibera po ukusu
- malo peršunovog lista – sitno iseckanog
- BijELI SOS (Bešamel)
- 4 kašike ulja
- 3 kakašike putera
- 2 kašike brašna
- 3 šolje mlijeka ili više ako treba
- soli i bibera po ukusu
- 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
- 300 gr sviježe Mocarele (dvije ‘loptice’ pakovane u vodi)
- 1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje
Izvor: www.mojahrana.com
No comments:
Post a Comment