Osvežavajuća sezonska poslastica koja će zadovoljiti sva vaša čula.


Sastojci
Količina
turski keks150 g
kruške3
suvo grožđe1 kašika
rum1 kašika
puter30 g
maskarpone sir250 g
jaja3
šećer u prahu50 g
aroma od vanile2 kapi
Za karamel:
šećer100 g
voda2 kašike
puter50 g
slatka pavlaka200 ml

Kako pripremiti


Kruške oljuštite, očistite i iseckajte na kockice. Suvo grožđe potopite u rum oko 10 minuta da omekša. U dublju šerpicu otopite 25 g putera, dodajte kruške, poklopite šerpicu i dinstajte ih oko 15-20 minuta uz povremeno mešanje dok omekšaju. Pri kraju kuvanja ubacite oceđeno suvo grožđe. Kuvane kruške ohladiti, pa podeliti na 2 dela. Jedan deo izmiksajte štapnim mikserom da postane kašast, a drugi deo ostaje isti. Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u čvrst šam. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu dok ne postanu penasta zatim dodati maskarpone sir i lepo sjediniti mikserom da smesa postane kompaktna. U ovu smesu zatim drvenom varjačom umešati šam od belanaca. Kada smesa postane kompaktna dodati kašu od krušaka i umešati drvenom varjačom. Karamel: Šećer i vodu otapati na umerenoj vatri dok ne dobije zlatno zutu boju. Slatku pavlaku zagrejati do ključanja (voditi računa da ne proključa). Šećer skloniti sa vatre, dodati puter iseckan na kockice i mešati dok se ne otopi. Zatim dodati zagrejanu slatku pavlaku i mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Ohladiti. Finalni postupak: Odgovarajuće čašice za mus poređati na poslužavnik. Na dno svake čašice staviti po malo izlomljenog turskog keksa, nekoliko komadića kruške, preliti karamel nadevom u tankom sloju. Nadev sa kruškom staviti u špric sa širokim otvorom i kružnim pokretima utiskivati u čaše. Pre služenja ovako pripremljeni mus bi trebalo da odstoji u frižideru najmanje 4 sata. Pre serviranja dekorišite po želji.



Izvor: www.mojahrana.com