Osvežavajuća sezonska poslastica koja će zadovoljiti sva vaša čula. Sastojci | Količina |
turski keks | 150 g |
kruške | 3 |
suvo grožđe | 1 kašika |
rum | 1 kašika |
puter | 30 g |
maskarpone sir | 250 g |
jaja | 3 |
šećer u prahu | 50 g |
aroma od vanile | 2 kapi |
Za karamel: | |
šećer | 100 g |
voda | 2 kašike |
puter | 50 g |
slatka pavlaka | 200 ml |
Kako pripremiti
Kruške oljuštite, očistite i iseckajte na kockice. Suvo grožđe potopite u rum oko 10 minuta da omekša. U dublju šerpicu otopite 25 g putera, dodajte kruške, poklopite šerpicu i dinstajte ih oko 15-20 minuta uz povremeno mešanje dok omekšaju. Pri kraju kuvanja ubacite oceđeno suvo grožđe. Kuvane kruške ohladiti, pa podeliti na 2 dela. Jedan deo izmiksajte štapnim mikserom da postane kašast, a drugi deo ostaje isti. Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u čvrst šam. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu dok ne postanu penasta zatim dodati maskarpone sir i lepo sjediniti mikserom da smesa postane kompaktna. U ovu smesu zatim drvenom varjačom umešati šam od belanaca. Kada smesa postane kompaktna dodati kašu od krušaka i umešati drvenom varjačom. Karamel: Šećer i vodu otapati na umerenoj vatri dok ne dobije zlatno zutu boju. Slatku pavlaku zagrejati do ključanja (voditi računa da ne proključa). Šećer skloniti sa vatre, dodati puter iseckan na kockice i mešati dok se ne otopi. Zatim dodati zagrejanu slatku pavlaku i mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Ohladiti. Finalni postupak: Odgovarajuće čašice za mus poređati na poslužavnik. Na dno svake čašice staviti po malo izlomljenog turskog keksa, nekoliko komadića kruške, preliti karamel nadevom u tankom sloju. Nadev sa kruškom staviti u špric sa širokim otvorom i kružnim pokretima utiskivati u čaše. Pre služenja ovako pripremljeni mus bi trebalo da odstoji u frižideru najmanje 4 sata. Pre serviranja dekorišite po želji.
Izvor: www.mojahrana.com
No comments:
Post a Comment