- Sastojci:
- 500 gr brasna
- 3,5 dcl mlijeka
- 15 grama svjezeg kvasca
- 1 zlicica secera
- 0,5 dcl ulja
- 250 grama svjezeg sira
- 1 dcl kiselog vrhnja
- 1 zlicica soli
- 2 jaja
- šunke
Priprema:
Dici kvasac sa 1 dcl mlakog mlijeka i zlicicom secera.
Pripremiti 400 grama brasna, staviti ulje i pripremljeni kvasac.
Sa ostatkom mlakog mlijeka zamjesiti glatko tijesto.
Sa ostatkom brasna umijesiti tijesto do zeljene gustine.
Ostaviti tijesto na toplom da se digne.
Dignuto tijesto podijeliti na 2 lopte.
Svaku loptu razvuci u pravokutnik.
Pomjesati sir sa vrhnjem i snijegom od 2 bjelanca.
Po sredini namazati sa polovinom pripremljenog sira i naredati šunke
Zavrnuti krace rubove 2 cm preko fila i isjeci sa obe strane trake sirine 2 cm.
Preklapati ukrizeno trake preko fila.
Kada je pletenica zavrsena sloziti u uljem podmazanu tepsiju.
Postupak ponoviti sa oba tijesta.
No comments:
Post a Comment