Pratite nas na Facebook-u

Traži:

Friday, September 8, 2017

Španski vjetar

Recept


Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca, dodavati postepeno šećer i na kraju pažljivo umiješati brašno i kašiku sirćeta. 
Smjesu ravnomjerno rasporediti preko masnog papira kojim smo obložili veliki pleh od pećnice. Peći 1,5-2 h na 125°C.
U međuvremenu pripremiti kremu: žumanca umutiti sa 4-5 kašika šećera, dodati brašno, gustin i malo hladnog mlijeka. 
Mlijeko staviti da provri sa preostalom količinom šećera, dodati žumanca i skuhati krem. Kad se ohladi, umiješati maslac i podijeliti na dva dijela, pa u jedan dio staviti rastopljenu čokoladu a u drugi dio dodati samljevene pečene lješnjake.
Ohlađenu koricu isjeći na pola, preko prve korice nanijeti fil od čokolade, staviti drugu koricu pa premazati filom od lješnjaka. 
Dekorisati šlagom i ružicama. Dobro rashladiti prije služenja. :)
Ružice od šlaga: umutiti 200 gr šlag pjene u prahu sa 1 dl hladne vode, po želji obojiti sa par kapi prehrambene boje, i staviti u frižider da se još malo stegne. Pomoću nastavka za pravljenje ružica
napraviti ružice i prenijeti ih na tortu.






Sastojci

  • Kora
    • 6
      bjelanaca
    • 300 gr
      šećera
    • 1,5
      kašika brašna
    • 1
      kašika sirćeta
  • Krema
    • 1 l
      mlijeka
    • 6
      žumanaca
    • 9
      kašika šećera
    • 4,5
      kašike brašna
    • 4,5
      kašike gustina
    • 2
      vanilina šećera
    • 250 gr
      maslaca
    • 150 gr
      čokolade
    • 150 gr
      lješnjaka




Izvor: www.mojahrana.com




No comments:

Post a Comment