Recept
Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca, dodavati postepeno šećer i na kraju pažljivo umiješati brašno i kašiku sirćeta.
Smjesu ravnomjerno rasporediti preko masnog papira kojim smo obložili veliki pleh od pećnice. Peći 1,5-2 h na 125°C.
U međuvremenu pripremiti kremu: žumanca umutiti sa 4-5 kašika šećera, dodati brašno, gustin i malo hladnog mlijeka.
Mlijeko staviti da provri sa preostalom količinom šećera, dodati žumanca i skuhati krem. Kad se ohladi, umiješati maslac i podijeliti na dva dijela, pa u jedan dio staviti rastopljenu čokoladu a u drugi dio dodati samljevene pečene lješnjake.
Ohlađenu koricu isjeći na pola, preko prve korice nanijeti fil od čokolade, staviti drugu koricu pa premazati filom od lješnjaka.
Dekorisati šlagom i ružicama. Dobro rashladiti prije služenja. :)
Ružice od šlaga: umutiti 200 gr šlag pjene u prahu sa 1 dl hladne vode, po želji obojiti sa par kapi prehrambene boje, i staviti u frižider da se još malo stegne. Pomoću nastavka za pravljenje ružica
napraviti ružice i prenijeti ih na tortu.
Sastojci
Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca, dodavati postepeno šećer i na kraju pažljivo umiješati brašno i kašiku sirćeta.
Smjesu ravnomjerno rasporediti preko masnog papira kojim smo obložili veliki pleh od pećnice. Peći 1,5-2 h na 125°C.
U međuvremenu pripremiti kremu: žumanca umutiti sa 4-5 kašika šećera, dodati brašno, gustin i malo hladnog mlijeka.
Mlijeko staviti da provri sa preostalom količinom šećera, dodati žumanca i skuhati krem. Kad se ohladi, umiješati maslac i podijeliti na dva dijela, pa u jedan dio staviti rastopljenu čokoladu a u drugi dio dodati samljevene pečene lješnjake.
Ohlađenu koricu isjeći na pola, preko prve korice nanijeti fil od čokolade, staviti drugu koricu pa premazati filom od lješnjaka.
Dekorisati šlagom i ružicama. Dobro rashladiti prije služenja. :)
Ružice od šlaga: umutiti 200 gr šlag pjene u prahu sa 1 dl hladne vode, po želji obojiti sa par kapi prehrambene boje, i staviti u frižider da se još malo stegne. Pomoću nastavka za pravljenje ružica
napraviti ružice i prenijeti ih na tortu.Sastojci
No comments:
Post a Comment