Sastojci | Količina |
kore od lubenice | oko 600g |
secer | 1200g |
limun | 1 |
vanilin secer | 1 kesica |
Kako pripremiti
- Kore ocistiti i sa jedne i sa druge strane, pa iseckati na komadice za slatko.
- U jednu posudu naliti vodu pa ostaviti da prokljuca, u kljucalu vodu dodati komadice i ostaviti nekoliko minuta. Nakon toga procediti komadice, nasuti novu vrucu vodu i vratiti komadice u nju pa ponovo ostaviti da prokljuca. Postupak ponoviti 5-6 puta.
- Kad se komadici skuvaju, procediti ih i naliti sa 3-4 hladne vode. Ostaviti u poslednjoj vodi da odstoje vise sati, najbolje 24h pa ih procediti.
- Kilogram i 200g secera (moze i vise ili manje po ukusu) kuvati sa vise od pola case vode dok se ne dobije gustina slatka. Dodati komadice kore lubenice i kuvati 15min. Pri kraju iseckati nekoliko kriski limuna i ubaciti, ostatak soka iz limuna nacediti u slatko i dodati vanilin secer, to kuvati jos 2-3min pa skloniti sa vatre.
- Izbaciti penu i pokriti mokrom krpom. Kada se prohladi sipati u teglice.
- Izvor:http://recepti.zena.blic.rs
No comments:
Post a Comment