Tamnoplave sočne bobice borovnica osvajaju nas izgledom, mirisom i okusom. One se mogu jesti svježe, skuhane u marmeladu, usitnjene u frapeu, osušene ili pak očuvane u rakiji. Izbori su beskrajni, jednako kao i dobrobiti za zdravlje koje nam daruju.
Bogate su antioksidansima koji sprječavaju čireve, mrenu, glaukom, snizuju rizik od srčanih oboljenja i raznih vrsti raka, te kolesterol. Također usporavaju proces starenja mozga, održavaju ga britkim i umanjuju posljedice senilnosti i Alzheimerove bolesti.
"Flavonoidi su uz minerale i organske kiseline tajna moći borovnice. Oni pomažu aktivnosti jetre pa se predlaže nekoliko bobica borovnice grickati i to tako da se usitni i prsne malo sjemenje u bobici.
Za osobe s poteškoćama probavnog sustava i dječicu poželjnije su miksane varijante jela s borovnicom. Borovnicu ne bi smjeli dovoditi u kombinaciju s limunom i drugim agrumima. S korijenom celera, ribanom ili miksanom mrkvom, te mljevenim orašastim plodovima (lješnjak, badem i orah) dobit ćemo ugodniji okus i osnažiti njene moći", tvrdi gđa. Martinić.
Smrznute borovnice (naravno, jer trenutno nema svježih) pomiješajte u mikseru s medom i mlijekom kako biste napravili pravi voćni frape.
No comments:
Post a Comment