Bojite li se povrća? Znate li zašto je hrana u zrakoplovu neukusna? Koliko je staklenki Nutelle potrebno da se prekrije Kineski zid? Pogledajte 10 zabavnih i zapanjujućih zanimljivosti o hrani koje vam serviramo za Svjetski dan hrane!
Gotovo polovica hrane na svijetu se baca
Podaci o bacanju hrane variraju od 30 do čak 50% hrane koja ne dospije na naše tanjure. Razlozi za ovakvo rasipanje su razni: pretjerano strogi rokovi trajanja, akcije s popustom na količinu, zahtjevi da hrana izgleda kozmetički lijepo, loša organizacija i skladištenje.
U Seattleu je zabranjeno bacati hranu
Od početka ove godine, u Seattleu u saveznoj državi Washington, zabranjeno je bacanje hrane i otpadaka od hrane u smeće. Grad Seattle na taj je način odlučio stati na kraj rasipanju te potaknuti recikliranje i kompostiranje.
Postoji razlog zašto je hrana u zrakoplovu neukusna…
Hrana u avionu može biti loša, ali nije stvar (samo) u tome. Na 10+ tisuća metara, okusni pupoljci otupe i događa se slično kao kad smo prehlađeni – ne osjećamo okus najbolje. Putnici percipiraju slatkoću i slanost hrane 30% manje nego na tlu, a smanjena vlažnost u kabini dodatno umanjuje osjetilo njuha.
Prva salata iz svemira
U kolovozu ove godine, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji su prvi put kušali hranu koju su sami uzgojili. Rimska salata je rasla 33 dana – polovicu su degustirali astronauti, dok je druga polovica zapakirana i čeka testiranja kad se vrate na zemlju.
Strah od povrća
Ne volite povrće? Niste sami. Lachanophobia ili strah od povrća je prepoznata fobija, ako je suditi prema jednoj Britanki koja je dobila tu dijagnozu 2009. godine tvrdeći kako sam pogled na povrće u njoj izaziva paniku i tjeskobu.
Japanske četvrtaste lubenice
U Japanu su prije više od 10 godina doskočili problemu lubenice koja se kotrlja po stolu i otežava rezanje. Lubenicu jednostavno uzgojili u kutiji, a ona je poprimila njezin oblik. Rezultat je četvrtasta lubenica koja je od prošle godine postala izvozni proizvod Japana.
Sveprisutni kukuruz
Kukuruz možemo naći u žitaricama za doručak, kruhu, čipsu, nekim bezalkoholnim pićima, ali tu popis ne staje. Prema nekim podacima, četvrtina proizvoda u prosječnom supermarketu dolazi i iz kukuruza, a ova sveprisutna biljka koristi se i u drugim procesima proizvodnje: od industrije nafte do kozmetike.
Neke se namirnice izlažu zračenju
Određene vrste namirnica izlažu se kontroliranom zračenju kako bi se povećao rok trajanja i ubile štetne bakterije. Razine zračenja su propisane, a ono se najčešće primjenjuje za proizvode kao što su pšenica, brašno, čitavi i mljeveni začini, sušeno bilje i čajevi.
Nekvarljive namirnice
Med je jedna od rijetkih namirnica koja ima gotovo neograničeni rok trajanja, no nije jedina. Šećer, kukuruzni škrob, neke vrste riže, alkoholni ocat, čisti ekstrakt vanilije i sol samo su neki sastojci koji mogu potrajati dulje no što bismo očekivali, ukoliko se pravilno skladište.
Kineski zid od Nutelle
Sigurno ste znali da je Nutella popularna, ali ne i koliko: godišnje se proda toliko staklenki Nutelle da bi se mogao pokriti cijeli Kineski zid, i to 8 puta!
No comments:
Post a Comment