Pratite nas na Facebook-u

Traži:

Wednesday, November 29, 2017

Sočni kolač sa sušenim voćem




Zaista sočni kolač prepun mirisa sušenih grožđica, šljiva, marelica, datulja, oraha, ruma itd., kao stvoren je za predstojeće dane.

Potrebni Sastojci:
  • maslac, 250 g
  • grožđice, 100 g sušene
  • kandirana narančina kora, 100 g
  • brazilski oraščići, 150 g
  • smeđi šećer, 180 g
  • sušeno voće, 150 g otkošteno (šljive, marelice, datulje)
  • rum, 120 ml
  • soda bikarbona, 1/2 žličice
  • namjensko brašno, 300 g za kolače
  • prašak za pecivo, 3 žličice
  • cimet, 1/2 žličice u prahu
  • muškatni oraščić, 1/2 žličice naribani
  • zvjezdasti anis, 2
  • jaja, 4
  • sol
Upute po koracima:
  1. Maslac narežemo na kockice, jaja umutimo, a zvijezdice anisa izmrvimo.
  2. U ugrijan lonac stavimo maslac, dodamo smeđi šećer, sušeno i kandirano voće, brazilske orahe, ulijemo rum i 250 ml vode, promiješamo, a kad zavri kuhamo na laganoj vatri 10 minuta.
  3. Zatim lonac maknemo s vatre, dodamo sodu bikarbonu, promiješamo i ostavimo da se potpuno ohladi. Potom ulijemo umućena jaja i dobro promiješamo.
  4. U zdjelu s prosijanim brašnom dodamo prašak za pecivo, muškatni oraščić, cimet u prahu i mrvljene zvijezdice anisa te sastojke izmiješamo pjenjačom.
  5. Zatim mješavinu voća, šećera i jaja prelijemo preko mješavine brašna i sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu.
  6. Potom smjesu premjestimo u kalup za kolače, koji smo premazali maslacem, a stijenke obložili papirom za pečenje, te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 50-ak minuta.
  7. Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.

No comments:

Post a Comment