Pratite nas na Facebook-u

Traži:

Wednesday, November 29, 2017

Jetreno pečenje s limunom, jabukama i grožđem




Janjeća jetra ukusna su sama po sebi. Ako ih ispržimo na malo luka, posolimo i popaprimo te im dodamo pire krumpir, imat ćemo odličan ručak. Ali ako želite prirediti uistinu vrhunski gastronomski doživljaj, dajte si malo truda i pripremite jetreno pečenje s limunom, jabukama i grožđem



Potrebni Sastojci:
  • janjeća jetrica0.75 kg u komadu
  • limun1.50
  • jabuke1.50 kisele
  • grožđe112.50 g bijelog
  • maslac1.50 žlice
  • luk1.50 glavice
  • krušne mrvice2.25 žlice
  • sir ementaler112.50 g naribanog

  • šećer
    0.75 žlica
  • kiselo vrhnje1.50 dl
  • maslinovo ulje
  • sol i papar









Upute po koracima:
  1. Očistimo limun od kore i opne (filetiramo). Jetra osušimo, stavimo na dasku i nožićem napravimo rupice u koje stavljamo filete limuna.
  2. Na zagrijanu tavu stavimo malo maslinovog ulja i maslaca. Dodamo jetru i prepržimo je sa svih strana da kod pečenja u pećnici ne izgubi sokove.
  3. Dok se jetra prži narežemo jabuke na četvrtine i izvadimo koštice. Prepržena jetra preselimo u posudu za pečenje u pećnici, a na preostalu masnoću u tavi dodamo kosani luk i fete jabuka. Tek sada jetru začinimo solju i paprom.
  4. Luku i jabukama dodajemo grožđe, začinimo sa soli, paprom i malo šećera, promiješamo i sve zajedno dodamo u posudu uz jetra.
  5. Prelijemo sa još malo maslinovog ulja i stavimo peći u pećnicu na srednju razinu na 200 stupnjeva.
  6. 10 minuta prije kraja pečenja podlijevamo sa bijelim vinom, jetru posipamo sa pomiješanim sirom i krušnim mrvicama. Kada se sir zapeče vadimo jetru iz posude, dodajemo kiselo vrhnje, kratko promiješamo i serviramo uz narezana jetrica.

No comments:

Post a Comment