Paprika se ubraja u grupu biljaka koje su najbogatije vitaminom C. Najpoznatije vrste paprika su zelena i crvena, odnosno slatka i ljuta. Može se jesti svježa.
Sastojci
– 12 sušenih crvenih paprika
– 200 g kuhanog pirinča
– 150 g praziluka
– 150 g šaragrepe
– so
– biber
– 40 g ajvara
– 50 g oraha
– 2 kašike ulja
– 150 g kropmira
– 200 ml soka od paradajza
– 300 g crnog hljeba
– 200 g kuhanog pirinča
– 150 g praziluka
– 150 g šaragrepe
– so
– biber
– 40 g ajvara
– 50 g oraha
– 2 kašike ulja
– 150 g kropmira
– 200 ml soka od paradajza
– 300 g crnog hljeba
Priprema
Na zagrijanom ulju prodinstati sitno isječen praziluk, dodati rendanu šaragrepu, posoliti, pobiberiti i dinstati par minuta. Dodati ajvar, krupno sjeckane orahe, promješati i dinstati još par minuta.
Za to vrijeme suhe paprike potopiti u vodu, ostaviti ih par minuta, a zatim izvaditi i ocjediti. U smjesu od povrća i oraha, dodati kuhani pirinač, promješati i smjesom puniti paprike. Napunjene paprike zatvoriti tankim kolutovima krompira i poredati ih u tepsiju. Preliti vodom i sokom od paradajza i peći u rerni zagrijanoj na 180*C oko 35 minuta.
Manastirske punjene paprike poslužiti uz crni hljeb.
Hranljiv obrok sa idealno izbalansiranim hranljivim sastojcima. Zbog odsustva namirnica životinjskog porijekla, može biti namenjen vegetarijancima, onima koji poste i osobama sa povišenim masnoćama u krvi.
Izvor: kuhinjica.rs
No comments:
Post a Comment