Tufahije sam prvi put jela u Sarajevu, u hotelu “Evropa”, u kome su se sedamdesetih godina prošlog veka jele najbolje tufahije u ex YU.
Kada sam htjela da ih pravim sama, naišla sam na veliki problem jer recepta u starim kuvarima nije bilo! A pošto tada nije bilo kompjutera i Interneta morala sam da improvizujem. Ličile su.. Kasnije sam isprobavala razne recepte, a kombinacijom nekoliko njih dobila sam ovaj koji mi se najviše dopada..
Sastojci
– 6 jabuka
– 150 gr šećera
– 80 gr mlevenih oraha
– 150 gr šećera
– 80 gr mlevenih oraha
Za sirup:
– 100 gr šećera
– malo soka od limuna
– 50 gr vode
– malo soka od limuna
– 50 gr vode
i još:
– 2-3 kašike karamela (domaćeg ili kupovnog)
– 150 ml šlaga
– 150 ml šlaga
Priprema
Jabuke oljuštiti i izdubiti (po želji ostaviti vrh) pa svaku uvaljati u šećer. Staviti ih u pleh preko papira za pečenje.
Orah i ostatak šećera izmešati i puniti jabuke. Pokriti dobro folijom i peći na 200°C oko 30 minuta. Skinuti foliju i peći još 5 minuta da jabuke i orah dobiju boju. Pečene jabuke izvaditi na tacnu da se ohlade.
Sipati u šerpicu vodu, dodati šećer i sok od limuna, pa prokuvati da se šećer skroz otopi i sirup zgusne. Preliti tufahije.
Pre služenja tufahije ukrasiti šlagom i preliti karamelom koji treba malo zagrejati da se razredi. Karamel pravim brzinski po receptu od Aliki i ne može da omane!
Izvor: mojahrana
.com
No comments:
Post a Comment