Kremaste salate su omiljene na svim proslavama a posebno se ručkaju u vrijeme slava i praznika. Mimoza salata je neizostavno predjelo. Brzo i lako se sprema, nije pretjerano skupa i može se jesti i sama sa tost hljebom za večeru ili doručak.
Sastojci:
– 200 grama salame po želji
– 200 grama kačkavalja
– 3 tvrdo skuhana jajeta
– 200 grama majoneza
– 4 veća obarena krompira
– 1 -2 kisele pavlake
– so po ukusu
– 200 grama kačkavalja
– 3 tvrdo skuhana jajeta
– 200 grama majoneza
– 4 veća obarena krompira
– 1 -2 kisele pavlake
– so po ukusu
Skuhati krompir u ljusci. Ohladiti, pa ga oljuštiti. Jaja, takođe, skuhati i očistiti. Šunku izrendajte. Majonez i pavlaku sjediniti i umutiti viljuškom.
U velikoj providnoj činiji narendajte krompir, krupno. Malo posolite pa preko premažite smjesom pavlake i majoneza i poravnajte kašikom.
Stavite izrendanu šunku i premažite je ponovo smjesom pavlake i majoneza.
Onda narendajte 2 cijela jaja i bjelance od 3 jaja. Premažite smjesom. Pospite 3/4 kačkavalja preko i premažite smjesom pavlake i majoneza.
Nakon toga pospite kačkavaljem i sitno narendanim žumancem.
Mimoza salatu staviti u frižider da se lijepo ohladi i sjedini pa poslužiti kao predjelo ili kao dodatak uz ručak. Za svećanu trpezu salatu možete ukrasiti po svojoj želji. Lijepo će izgledati i ukras u vidu jorgovana (sitno izrendana bjelanca obojite sokom od cvekle)
Izvor: uspesnazena.com
No comments:
Post a Comment