Dekorativnih peciva, kruha i pogaca nikad dosta. Evo nesto novo, lijepo i vrlo jednostavno za raditi.
Sastojci
– 800 gr brasna (pomijesati ostro, meko i puder brasno)
– 3 dcl vode
– 3 dcl mlijeka
– 1 kasicica soli
– 1/2 dcl ulja
– 1 kesica suhog kvasca i malo secera
– 1 jaje
– 2 kasike brasna
– 1 kasika soli
– vode po potrebi
– 3 dcl vode
– 3 dcl mlijeka
– 1 kasicica soli
– 1/2 dcl ulja
– 1 kesica suhog kvasca i malo secera
– 1 jaje
– 2 kasike brasna
– 1 kasika soli
– vode po potrebi
Priprema
Zamijesiti tijesto od svih navedenih sastojaka, i ostaviti na mlakom mjestu pokriveno, da nadolazi. Nadoslo tijesto podijeliti na 16 loptica. Svaku malo premijesiti i ponovo ostaviti 15-tak minuta da nadolazi.
Aparat za kruh skratit ce vam vrijeme mijesenja, ako ga imate!
Lopticu staviti na pobrasnjenu povrsinu i oklagijom razvaljati na pravougaoni oblik. Sa sire strane urolati i tako urolano jos malo dlanovima rastanjiti u dugi “stapic”. Isto uraditi sa ostalim lopticama.
U tepsiju oblozenu pek papirom sloziti sve stapice formirajuci blagi polukrug, oblik banane.
Razmutite dvije kasike brasna sa kasikom soli i malo vode (masa treba da je gusca nego za palacinke), sipati u tubicu sa pipkom ili u kesu kojoj cete odsjeci vrh, i blagim pristiskom povuci dvije crte na “bananama”.
Razmutite dvije kasike brasna sa kasikom soli i malo vode (masa treba da je gusca nego za palacinke), sipati u tubicu sa pipkom ili u kesu kojoj cete odsjeci vrh, i blagim pristiskom povuci dvije crte na “bananama”.
Ostavite da malo nadodju a potom ih ubacite u rernu zagrijanu na 170 C. Pecite ih dok blago ne porumene, otprilike 35 minuta.
Sluzite tople, mada su i hladne jako dobre!
No comments:
Post a Comment