Sočno, čokoladno, dekadentno. Blatnjavi kolač će oduševiti sva vaša osjetila!
Sastojci
– 250 gr putera
– 150 gr bijele čokolade
– 600 gr mliječne čokolade
– 400 gr šećera
– 250 ml mlijeka
– 300 gr brašna
– 250 ml vrhnja za kuhanje
– 1 kašičica praška za pecivo
– ½ kašičice sode bikarbone
– 2 jaja
– 1 kašika vanilin ekstrakta
– 2 kašike kakaa
– 150 gr bijele čokolade
– 600 gr mliječne čokolade
– 400 gr šećera
– 250 ml mlijeka
– 300 gr brašna
– 250 ml vrhnja za kuhanje
– 1 kašičica praška za pecivo
– ½ kašičice sode bikarbone
– 2 jaja
– 1 kašika vanilin ekstrakta
– 2 kašike kakaa
Način pripreme
Rernu zagrijati na 150 stepeni.
Dva kalupa za torte od 20 cm namastiti i pobrašniti.
Pomiješati puter, bijelu čokoladu, šećer i mlijeko i kuhati na blagoj vatri dok se smjesa ne sjedini.
Ostaviti sa strane da se ohladi i dodati brašno, oba jajeta i ekstrakt vanilije.
Pola smjese uliti u jedan kalup, a u drugi dodati kakao te uliti u drugi kalup.
Peći oko 50 minuta. Pečen kolač ohladiti u kalupu pa prerezati na pola.
U posudi zagrijati vrhnje i mliječnu čokoladu i miješati dok se ne sjedini.
Držati u frižideru i povremeno miješati dok se ne dobije gusta smjesa koja se može mazati.
Postaviti prvi dio kolača, premazati ga, staviti drugi, premazati ga, i isto uraditi sa trećim i četvrtim.
Preostalom kremom premazati rubove kolača.
No comments:
Post a Comment