Sastojci
Za biskvit:
– 6 kom bjelanjaka
– 6 kasika secera u prahu
– 2 kasike limunovog soka
– 1 Vanilin šećer Dolcela
– 50gr przenih mljevenih ljesnika
– 150gr krupnije mljevenih oraha
– 6 kasika secera u prahu
– 2 kasike limunovog soka
– 1 Vanilin šećer Dolcela
– 50gr przenih mljevenih ljesnika
– 150gr krupnije mljevenih oraha
Za krem:
– 6 kom zumanjaka
– 6 kasika secera
– 2 kom Vanilin šećer Dolcela
– 1 Puding okus vanilija Dolcela
– 2 kasike Gussnela Dolcela (gustina)
– 5 dcl mlijeka
– 3 dcl soka od narandže
– ribana korica od 2 narandze
– 100 gr maslaca
– 1 dcl Slatkog vrhnja Dolcela
– 2 slag kreme od vanilije
– coko stapici,filetirana narandza,listici mente
– 6 kasika secera
– 2 kom Vanilin šećer Dolcela
– 1 Puding okus vanilija Dolcela
– 2 kasike Gussnela Dolcela (gustina)
– 5 dcl mlijeka
– 3 dcl soka od narandže
– ribana korica od 2 narandze
– 100 gr maslaca
– 1 dcl Slatkog vrhnja Dolcela
– 2 slag kreme od vanilije
– coko stapici,filetirana narandza,listici mente
Priprema
Pomijesati vanil secer sa secerom u prahu
Pomijesati ljesnike i orahe
Mutiti bjelanjke uz postepeno dodavanje secera i limunovog soka u cvrst snijeg
U umucene bjelanjke dodati orahe i ljesnike uz ganamo mijesanje
Smjesu istresti na pleh oblozen papirom za pecenje i ravnomjerno rasporediti.
Peci na 180C oko 15min(biskvit ce se odvojiti or ruba papira za pecenje kada je gotov)
Ohladiti ga i isjeci na tri jednaka dijela
U mlijeko dodati secer,vanil secer,ribanu koricu narandze i pola soka od narandze te staviti da prokuha pa smanjiti temperaturu na minimum.
Zumanca pomijesati sa polovinom soka,dodati prah za puding,dodati i gustin i sve izmiksati da ne bude grudvica.
Izmiksanu masu uliti u mlijeko i kuhati uz neprestano mijesanje dok se masa ne stegne.
Prekriti je sa prozirnom folijom i ohladiti.
Pjenasto umutiti 100gr maslaca pa dodati ohladjenu masu i sve sjediniti.
U sjedinjenu masu umijesati i 1dcl umucenog vrhnja za slag,
Podijeliti masu ma 3 jednaka dijela i premazati preko biskvita.
2slag kreme od vanilije umutiti prema uputstvu te s njima dekorisati kolac.
Dekoraciju upotpuniti sa filetiranim narandzama,listicima mente i coko stapicima
Kolac predhodno ohladiti pa posluziti..
Izvor: mojahrana.com
No comments:
Post a Comment