Pomorandža se ubraja u grupu agruma – voća sočnih plodova kiselkasto-slatkog ukusa. Najljepša je u svom svježem obliku ili cjeđena i prerađena u sok. Sto grama pomorandže obezbjeđuje čak 90% dnevnih potreba vitamina C.
Sastojci
Prvi fil
– 300 g mljevenog plazma keksa
– 125 g putera
– 130 g šećera u prahu
– 100 g crne čokolade
– 100 ml soka od cjeđene pomorandže
– 125 g putera
– 130 g šećera u prahu
– 100 g crne čokolade
– 100 ml soka od cjeđene pomorandže
Drugi fil
– 500 ml mlijeka
– 2 pudinga od vanile
– 4 kašike šećera
– 125 g putera
– 130 g šećera u prahu
– 2 pudinga od vanile
– 4 kašike šećera
– 125 g putera
– 130 g šećera u prahu
Treći fil
– 250 g mljevenih oraha
– 125 g putera
– 130 g šećera u prahu
– 100 ml soka od pomorandže
– 125 g putera
– 130 g šećera u prahu
– 100 ml soka od pomorandže
Dekoracija:
– 300 ml slatke pavlake
Priprema
Prvi fil: Rastopiti crnu čokoladu i ostaviti da se prohladi. Puter pjenasto umutiti, dodati mljeveni keks, šećer u prahu, sok od pomorandže i prohlađenu čokoladu. Smjesu dobro umutiti, sjediniti sastojke i rasporediti po dnu kalupa. Ostaviti u frižider da se ohladi.
Drugi fil: Razmututi puding sa malo mlijeka. Zagrijati preostalo mlijeko sa šećerom, dodati razmućen puding i kuhati dok se ne zgusne. Puding ohladiti. Puter pjenasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati u ohlađen puding i sjediniti fil. Žuti fil staviti preko fila od čokolade i keksa, ravnomjerno rasporediti i ostaviti u frižider da se ohladi.
Treći fil: Pjenasto umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati mljevene orahe i sok od pomorandže, a zatim sjediniti sastojke. Fil od oraha premazati preko žutog fila, ravnomjerno rasporediti i gotovu tortu ostaviti u frižider da se ohladi.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Tortu izvaditi iz kalupa, dekorisati šlagom i poslužiti.
Izvor: kuhinjica.rs
No comments:
Post a Comment