Sastojci
– 1 solja brasna
– 1/4 kasicice soli
– 150 g hladnog putera
– 1/3 solje (80 ml) hladne vode
– 1/4 kasicice soli
– 150 g hladnog putera
– 1/3 solje (80 ml) hladne vode
Priprema
Pomesajte brasno i sol, pa u tu smesu narendajte hladan puter – ideja je da sto manje baratate testom rukama, da se puter sto manje greje.
U smesu uspite hladnu vodu. Drskom varjace sve sjedinite – na kraju malo i rukama, da se svo brasno pokupi, pa istresite na pobrasnjenu povrsinu i formirajte pravougaonik debeo oko 1 cm.
Ispreklapajte ga na trecine (gornju, pa donju), a zatim okrenite testo za 1/4 kruznice, i tako jedno 6-7 puta, svaki put razvaljajte oklagijom izmedju. Umotajte u wrap foliju, i ostavite makar 1 sat u frizideru, a moze i preko noci.
Kad ste spremni da ga koristite, izvadite ga iz frizidera, i razvaljajte sto tanje, najbolje na pek papiru malo pobrasnjeniom (da se ne lepi, a i lako cete ga sa papirom preneti na tepsiju za pecenje). Izbockajte ga viljuskom, i ispecite – oko 20 minuta na 180 stepeni C , da lagano zazlatni.
Spremno – za krempitu :))
Okolo isecite okrajke (prema velicini tepsije koju cete koristiti), ostatke izmrvite pa pospite po kolacu, ili umesajte u fil i sl…
Mere su u soljama od 2.5 dl.
Mozete ga i zamrznuti, pa koristiti neki drugi put, kako god zelite – bilo u slanoj, ili slatkoj verziji.
Evo i “update” nakon prvog koristenja testa:
Testo je super, ja ne vidim razliku – isto mi je kao i kupovno – cak i bolje, ukusnije, jer sam koristila pravi puter, a ne “ne-znam-sta” sto koriste u kupovnom…Listovi se se osete kad jedete – rasipa se kao i kupovno lisnato testo.
Za mene je ovaj recept super otkrice, i ne verujem da cu da kupujem lisnato vise ikada. Ne razlikuje se uopste od ovoga koje kupim u prodavnici…
No comments:
Post a Comment