Detaljan recept kako korak po korak možete napraviti popularni kolač breskvice.
Sastojci
– 2 jaja
– 2 dcl šećera
– 1 dcl otopljene masti
– ½ praška za pecivo
– 350 gr brašna
– 5 žlica marmelade
– 0,5 dcl ruma
– crvena boja u prahu
– kristalni šećer
– 2 dcl šećera
– 1 dcl otopljene masti
– ½ praška za pecivo
– 350 gr brašna
– 5 žlica marmelade
– 0,5 dcl ruma
– crvena boja u prahu
– kristalni šećer
Način pripreme
Prvo treba izmješati jaja sa šećerom i masti.
Posebno pomješati brašno i prašak za pecivo.
Sve zajedno sjediniti, dobro je kada se izmjesi to što se ne ljepi za prste.
Napraviti iz većeg valjka manje valjčiće koje treba izrezati da se dobiju jednake kuglice veličine oraha.
Kuglice slagati na tepsiju u razmaku jednog prsta da se kod pečenja ne slijepe, prethodno staviti masni papir.
Staviti peći u zagrijanu rernu na 200 stupnjeva 13–15 minuta, paziti da ne porumene (ako vrlo malo i porumene ne smeta).
Kada se ohlade šiljastim nožem treba ih izdubiti što je više moguće.
Ostatke samljeti na mašinu za mljevenje.
Pomješati sa marmeladom i rumom.
Puniti malom žlicom breskvice i lijepiti ih.
Ako imate boju u prahu možete na vrh noža rastopiti je u 1 dcl vode.
Umakati breskvice u boju i slagati na tacnu.
Kada se nakupilo oko 10–tak breskvica treba umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija.
Tako nastaviti sa ostatkom breskvica dok se sve ne završi.
No comments:
Post a Comment