Sastojci:
– 1 litar mlijeka
– 4 kom jajeta
– 6 supenih kašika šećera
– 2 kom vanilin šećera
– 2 pune supene kašike brašna
– 4 kom jajeta
– 6 supenih kašika šećera
– 2 kom vanilin šećera
– 2 pune supene kašike brašna
Priprema:
Prvo odvojite bjelanca od žumanjaca, mlijeko sipati u duboku šerpu i staviti na ringlu na srednju jačinu. Mlijeko će se početi grijati a vi umutite bjelanca u čvrst smijeg. Dok se mlijeko dobro ugrije bjelaca će biti umućena. Jačinu rignle smanjice i supenom kašikom ubacivati knedle od umučenih bjelanaca.
Počet će da rastu i onda okrenuti da se skuhaju i sa druge strane. Kada su gotove izvaditi iz šerpe i redati ih u posudu za posluživanje.
Mlijeko koje je ostalo sklonimo sa ringle a u žumanjke dodamo vaniliju i šećer i dobro umutimo, treba da počnu da pjenušaju i da pobjeli. Nakon toga dodajte 2 pune kašike brašna i lagano umješati kašikom a onda mikserom.
U tu smjesu dodamo 1 ili 2 kutljače toplog mlijeka oa mješati da se sjedini. Nakon toga mlijeko vratiti na ringlu na laganu vatru i lagano ulivati umućena žumanjca.
Mješati sve dok ne dobijemo odgovarajuču gustinu (gusti krem treba da bude). Kada je krem gotov sa njime preliti gotove knedle.
No comments:
Post a Comment