Sastojci
– 200 gr prezle
– 1 l mlijeka
– 16 kašika šećera
– 13 kašika griza
– 70 gr margarina
– 1 jaje
– 1 l mlijeka
– 16 kašika šećera
– 13 kašika griza
– 70 gr margarina
– 1 jaje
Fil:
– oko 1 kg šljiva
– 3 kašike šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 kašike džema od šljiva
– 3 kašike šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 kašike džema od šljiva
Priprema
Na ulju ispržiti prezle i 4 kašike šećera,pa ohladiti! Mlijeko prokuhati, pa dodati griz pomiješan sa šećerom i malo mlijeka.Kuhati dok fil ne dobije gustinu,miješajući svo vrijeme.Zatim dodati margarin,pa skloniti sa vatre.Dodati i umućeno 1 jaje!Sve dobro izmiksati!
Šljive očistiti i isjeći na četvrtine.Dodati im 3 kašike šećera, vanilin šećer, pa kratko dinstati.Dodati i džem od šljiva,pa skloniti sa vatre!
Nauljiti pleh pa staviti polovinu prezli. Na prezlu staviti polovinu smjese od griza. Na griz staviti fil sa šljivama. Preko fila staviti drugu polovinu smjese od griza,a na griz i drugu polovinu prezli.
Dobro ohladiti, pa rezati na kocke!
Izvor: mojakuhinjica.club
No comments:
Post a Comment