Sastojci:
-po jedan prstohvat soli i šećera
-1 limun, sok i kora
-2 dcl hladne vode
-2 jajeta
-2 žumanceta
-1/2 dcl rakije (šljivovica)
-650-700 gr brašna mekog
-200-250 gr sala
-pekmez od šljiva
-prah šećer sa vanilom
Priprema
Nije moja nena imala običaj odvajanja mokrih i suvih sastojaka, nego ovako: Uzeti vanglicu za mešenje pa u nju sipati 1 veliku kašiku masti (vrhom punu, kao da sipate šećer a ne mast), prstohvat soli, prstohvat šećera, sok i koru od jednog limuna, 2 dcl hladne vode, rakiju (isključivo šljivovica), 2 cela jajeta i 2 žumanceta. Sve to malo propustiti kroz prste pa dodati cca 700 gr mekog belog brašna.
Količina brašna naravno zavisi od veličine jaja i limuna a i vaše sklonosti ka alkoholu, ali kao što je već dobro poznato, testo ne sme da se lepi za ruke. Testo mesiti jedno pet minuta kako bi proradio gluten iz brašna i kako bi postalo meko, glatko i elastično. Prekriti ga čistom suvom krpom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena da odmori.
U medjuvremenu pripremiti salo: bitno je da je sa njega skinuta opna i uklonjene sve one sitne crvene žilice. Možete ga samleti na mašini za meso, u multipraktiku (par puta ga odvojiti od stranica) ili činiju sa salom i viljuškom uvaliti mužu u ruke s napomenom da mora da umuti tako dobro salo da bude penasto i lako mazivo.
Kad je testo odmorilo, rasklagijati ga u pravougaonik debljine oko 1/2cm. Ravnomerno ga premazati tankim slojem sala i početi s preklapanjem.
Prvo dužu stranu preklopiti do pola, pa premazati opet salom. Onda kraće strane presaviti do pola i premazati tankim slojem sala. Na kraju preklopiti testo kao knjigu i staviti ga na malo pobrašnjen tanjir, prekriti krpom i ostaviti u frižider da odmori 1 sat. Sve ovo ponoviti još dva puta – testo, dakle, treba da bude sve ukupno premazano 3 puta i treba da odmori 3 sata na hladnom. Samo sada nije potrebno testo razvuci na 5mm, kako se ne bi upropastili već napravljeni listići, već je dovoljno i na tek nešto malo manje od 1cm debljine. Kada je istekao i taj treći sat posle trećeg premazivanja, testo rasklagijati u pravougaonik i oštrim tankim nožem opkrojiti ga sa svih strana – inače se svi okrajci neće lepo razlistati.
Iz jednog poteza seći testo na pravougaonike dimenzije 5×7 cm (kolač je onda taman za dva zalogaja) i na svaki u sredinu staviti jednu kašičicu pekmeza od šljiva (ili nekog drugog koji volite), pa kolač preklopiti na pola, bez ikakvog pritiskanja, spajanja ili lepljenja. Složiti na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući mesta izmedju kolača jer će prilično da narastu.
Pečene kolače ostavite da se prohlade u plehu pa ih pospite prah šećerom i vanilom. Tek sasvim hladne možete da redate jedan na drugi.
Neću vam govoriti da nije dobro jesti vruće testo jer me ionako nećete poslušati. Ali ću vam reći da je kombinacija pekmeza od šljiva i limuna mnogo dobra.
P.S. Pripremljene a nepečene salašnjake možete zalediti na tacnama a onda ih preručiti u kutije ili kese. Meni su bolji kada se pre pečenja odlede, mada mogu i direktno iz zamrzivača u rernu.
P.S. II – Ne žurite s pranjem posuda od sala. Uvek ostatkom namažem ruke i ostavim da koža dobro upije, možete na ruke navući stare pamučne čarape ili rukavice da ne isflekate sve oko sebe. Odlično je za one koji muku muče sa suvom kožom ruku. Nakon toga ruke ispirati mlakom vodom, sapun nije potreban.
Posluživanje
Najbolji su kad ih ima…
No comments:
Post a Comment